in

Mediji u regionu na udarnim mestima o izboru patrijarha SPC

Mediji su preneli kraću biografiju novoizabranog poglavara SPC.

Zagrebački Večernji list piše, pozivajući se na srpske medije, da je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije od prvog dana s narodom koji je pretrpeo stravične gubitke posle razornog zemljotresa koji je pogodio Glinu, Petrinju, Sisak i okolna mesta.

Portal Index navodi da je tokom mandata na čelu zagrebačko ljubljanske mitropolije Porfirije slao pomirljive poruke, ali i da se 2016. našao u, kako kažu, skandalu nakon što je objavljen snimak na kojem peva četničku pesmu.

Podsećaju da je mitropolit Porfirije tada saopštio da žali “zbog zloupotrebe i manipulacije video snimkom na kojem se nalazi u društvu sveštenika koji su pevali četničke pesme” i zbog jaza između Hrvata i Srba te da tada, kao gost u Čikagu, nije bio u prilici da utiče na sve okolnosti.

Podsećaju i da je iste godine u Jasenovcu izjavio: “Nismo došli da brojimo žrtve, nego da jedni druge molimo za oprost.”

Porfirije je, piše Index, pre nešto više od mesec dana u Petrinji rekao da SPC neće prestati da pomaže stradalima u zemljotresu.