in

Mnogobrojne čestitke novoizabranom patrijarhu Porfiriju

“Vaša svetosti, povodom izbora na patrijaraški tron želim da Vam prenesem iskrene čestitke i srpskog naroda iz Republike Srpske i BiH sa željom da nastavite svoj rad za dobrobit Srpske pravoslavne crkve i njenih vernika”, istakao je Dodik.Ambasada SAD čestitala Porfiriju izbor za patrijarha SPC

Američka ambasada u Srbiji čestitala je danas mitropolitu Porfiriju izbor za novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve.

”Novom patrijarhu, kao duhovnom vođi verujućeg naroda u Srbiji, želimo puno uspeha, dobro zdravlje i milost božiju. Neka pod njegovim vođstvom drevna mudrost Crkve donese novo doba jedinstva, međureligijskog dijaloga i mira građanima moderne Srbije svih vera”, navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnom tviter nalogu ambasade SAD.

Izrazio je uverenje da su SPC i pravoslavni vernici dobili dostojnog naslednika blaženopočivšeg patrijarha Irineja koji će uspešno predvoditi patrijaršijski tron i pravoslavni srpski narod.

“Siguran sam da ćete biti mudar i odgovoran duhovni vođa našeg naroda i da ćete u ovo teško vreme širiti duh jedinstva, dobrote i ljubavi. Izražavam najiskrenije želje da dugo godina dostojno upravljate SPC koja je uvek bila uz svoj narod i njegov duhovni i moralni oslonac”, naveo je Dodik u čestitki.

Dodik je izbor Porfirija za patrijarha čestitao i Svetom arhijerejskom Saboru SPC i poželeo mnogo uspeha u daljem radu.

Cvijanović čestitala Porfiriju izbor za patrijarha srpskog

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović čestitala je njegovom preosveštvenstvu mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom Porfiriju izbor za patrijarha Srpske pravoslavne crkve.

“Povodom Vašeg izbora na patrijaraški tron, u ime srpskog naroda iz Republike Srpske i svoje ime, upućujem Vam čestitke sa iskrenim željama da učinite sve što je u Vašoj moći za dobrobit Crkve i naroda”, navela je Cvijanovićeva, saopštila je Informativna služba predsednice Republike Srpske.

Istakla je da je uverena da su pravoslavni vernici njegovim izborom dobili dostojnog naslednika blaženopočivšeg patrijarha Irineja i da će, svojom mudrošću i otvorenim pristupom, uspešno voditi pravoslavni narod.

“Srpska pravoslavna crkva uvek je bila uz svoj verujući narod, njegov pouzdan duhovni i moralni oslonac i dostojanstveno prolazila kroz različita iskušenja”, poručila je Cvijanovićeva i dodala

“U uverenju da ćete dostojno i savesno obavljati poverenu Vam časnu dužnost i nastaviti da jačate jedinstvo i sabornost SPC-a i biti snažan zaštitnik i čuvar naše tradicije i identiteta, srdačno Vas pozdravljam“.

Mandić čestitao Porfiriju izbor za patrijarha

Jedan od lidera vladajućeg DF-a i predsednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić čestitao je njegovom preosveštenstvu Porfiriju izbor za patrijarha SPC u svoje i u ime srpskog naroda Crne Gore.

Mandić je čestitao i vernom narodu što je, kako je naveo, na čelo srpske Crkve izabran dostojan naslednik svojih prethodnika na tronu Svetog Save.

“Izuzetnu čast mi predstavlja činjenica što je novi patrijarh naš veliki prijatelj i neko ko nam je davao duhovnu i molitvenu podršku u našim najtežim borbama koje smo vodili u Crnoj Gori”, naveo je Mandić na svom tviter nalogu.

Istakao je da je posebna privilegija srpske Crkve da između tri odabrana episkopa SPC, voljom Duha Svetog, bude izabran novi patrijarh Porfirije.

“Širom srpskih zemalja iz više miliona grla odleže: Aksios (dostojan)”, napisao je Mandić.

Čestitke Gujona, Radojičića, Petkovića, Aleksandra Karađorđevića…

Porfirije Perić, novi patrijarh Srpske pravnoslavne crkve (SPC), a doskorašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski, danas je primio niz čestitki povodom izbora na tu funkciju.

Jedna od njih pristigla je od direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu pri Ministarstvu spoljnih poslova Arnoa Gujona.

“Svim vernicima SPC u matici i rasejanju čestitam izbor novog patrijarha srpskog, gospodina Portfirija. Dostojan!”, naveo je Gujon na svom Tviter nalogu.

I gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić čestitao je mitropolitu Porfiriju izbor za vrhovnog poglavara Srpske pravoslavne crkve.

“Iskreno i od srca vam u ime svih Beograđana pravoslavne vere, kao i u svoje lično ime, čestitam što ste na današnjem zasedanju Svetog arhijerejskog sabora izabrani za vrhovnog poglavara SPC. Uveren sam da će uz vaše duhovno vođstvo naša sveta Crkva u ovim teškim vremenima za Srbiju nastaviti odlučno da korača putem svetosavlja i da ćemo, sabrani u veri, iz brojnih nedaća izaći pobednički i znatno snažniji”, piše u čestitki gradonačelnika.

Čestitku je uputio i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković koji je naveo da je srpski narod u Porfiriju dobio istinskog duhovnog oca, koji će nas, kako ističe, voditi putem mira i ljubavi, međusobnog uvažavanja i poštovanja, u službi sveopšteg dobra i blagostanja.

“Uveren sam da ćete sa trona Svetog Save, mudrim rečima, delima, razumevanjem i blagošću ispuniti srca svih vernika jevanđelskom ljubavlju i milosrđem. U ovim izazovnim vremenima za sve nas, posebno za Srbe na Kosovu i Metohiji, značajno je da je Vaš dosadašnji put bio put istine, na kome ste neprestano isticali potrebu za praštanjem, jedinstvom i slogom, iskazujući naglašenu brigu za naš narod u južnoj pokrajini”, naveo je Petrović.

To će, dodaje, biti i Srbima na Kosovu i Metohiji nada i podstrek da ostanu i opstanu na Kosovu i Metohiji.

I prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević uputio je najiskrenije čestitke novoizabranom patrijarhu srpskom Porfiriju.

“Kao prestolonaslednik i starešina Kraljevske porodice Srbije, srdačno Vam čestitam na izboru za 46. po redu poglavara naše autokefalne SPC, kličući – Dostojan! Od srca Vam želim da najodgovorniju službu patrijarha srpskog obavljate u dobrom zdravlju i na mnoga i blaga leta”, naveo je Karađorđević.

Čestitao je novom patrijarhu i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić na svom Fejsbuk nalogu, ističući da ga je ta vest obradovala.

“Vašim izborom za patrijarha Sabor episkopa naše crkve ukazao Vam je veliko poštovanje, a ukazana Vam je i Božija naklonost koja se u istoriji ukazivala samo retkim i odabranim pojedincima”, napisao je Vesić.

On je naglasio da biti srpski patrijarh nikada nije bilo lako i izrazio mišljenje da neće biti lako ni sada.

“Iskušenja pred kojima se naš narod i njegova crkva nalaze gotovo uvek naizgled prevazilaze naše ljudske sposobnosti, ali nam nikad nije manjkalo posvećenih ljudi koji se nisu bojali da se uhvate u koštac sa svim izazovima i iskušenjima sa kojima se suočavaju naš narod i Crkva”, istakao je Vesić.

Uveren je, kaže, da će Porfirije uspeti da iznesete taj težak krst i da ćete mudro rukovoditi kormilom naše Srpske pravoslavne crkve.

“Znajući koliko ste do sada i kao monah i kao mitropolit učinili za crkvu i naš narod, zaista nemam ni najmanju sumnju da ćete i kao Patrijarh biti na visini poverenog Vam zadatka i od crkve i od Boga i od naroda”, stoji u čestitki Vesića.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta takođe je uputio čestitku novoizabranom patrijarhu u kojoj je naveo želju da tu svetu dužnost obavlja na čast i dobro čitavog srpskog naroda ma gde on živeo.

“Uveren sam da su Srpska pravoslavna crkva i pravoslavni vernici, u ovom teškom vremenu punog iskušenja, u Vama dobili duhovnog poglavara koji će uspešno da ih predvodi dugi niz godina”, naveo je Linta.

Uveren je, kaže, i da će novi patrijarh na mudar i odgovoran način čuvati jedinstvo SPC i imati odlučujuću ulogu u jačanju nacionalnog jedinstva i donošenju srpskog nacionalnog programa.

“Verujem da ćete posebnu pažnju da posvetite opstanku Srba na Kosovu i Metohiji i opstanku Srba u regionu”, naveo je Linta.

Predsednik Skupštine RS čestitao Porfiriju

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je danas mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom Porfiriju izbor za 46. patrijarha Srpske pravoslavne crkve, saopšteno je iz parlamenta RS.

„U ime Narodne skupštine Republike Srpske i svoje ime čestitam Vam izbor na tron Svetog Save, kao 46. patrijarha srpskog, i iskreno Vam želim uspjeh na toj najuzvišenijoj dužnosti. Uz najbolje želje i čestitke, nadamo se da ćete nastaviti da brinete i molite se za sve pravoslavne vjernike u Republici Srpskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, i za sve pravoslavne hramove, što je Srpska pravoslavna crkva činila i do sada“, napisao je predsednik Čubrilović u čestitki.

Istakao je da veruje da će novoizabrani patrijarh srpski, kao naš duhovni otac, pomoći jačanju saradnje i suživota, kako u Srbiji, Republici Srpskoj, tako i u Bosni i Hercegovini i u cijelom regionu.

„Radosni smo jer je na čelo Srpske pravoslavne crkve, po volji većine episkopa i po Promisli Božjoj, izabran patrijarh koji će obavljati svoju svetu pastirsku dužnost, vodeći Crkvu i srpski narod putem mira, tolerancije, zajedništva i poštovanja“, napisao je predsednik Čubrilović u čestitki.

Stanivuković čestitao Porfiriju na izboru za patrijarha

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković uputio je danas čestitku mitropolitu Porfiriju povodom izbora za novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve.

”Božijom voljom, za 46. patrijarha Srpske pravoslavne crkve izabran je gospodin Porfirije. Srpski narod je dobio novog duhovnog pastira koji će, izborom na ovu svetu dužnost, nositi breme stvarnosti i problema sa kojima se naš narod suočava”, poručio je Stanivuković u čestitki.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Stanivuković je naveo da dužnost patrijarha nije nimala laka, pogotovo ne danas kada nam je više nego ikada potrebno da sačuvamo jedinstvo i sabornost u ovim izazovnim vremenima.

”Velika je obaveza na novom poglavaru, pogotovo ako govorimo o položaju našeg naroda i očuvanju naših svetinja na Kosovu i Metohiji, jer kako je i sam patrijarh Porfirije rekao, Kosovo i Metohija je stvar identiteta i temelj postojanja, kako bi naš narod imao budućnost. Očuvati veru i tradiciju kroz vekove bio je izazov, ali veliku zahvalnost na tome dugujemo našim patrijarsima”, naveo je Stanivuković u čestitki.

Dodao je da ne treba zaboraviti pomenuti blaženopočivšeg patrijarha srpskog Irineja koji je svoju dužnost obavljao dostojno, iako je trebalo snage da se na tronu Svetog Save zameni veliki patrijarh Pavle, koji i danas živi u mislima i srcima svakog Srbina kako u Srbiji, Republici Srpskoj, tako i u rasejanju.

”Danas, u ovom svetom danu treba da pomenemo i blaženopočivšeg mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, čije su reči u meni ostavile dubok trag, a koji je svojim delima u odbrani svetinja pokazao pravu snagu vere, ali i put kojim svi treba da nastavimo da idemo”, istakao je gradonačelnik Banjaluke.

Stanivuković je naveo da je siguran da će patrijarh Porfirije biti veliki duhovni oslonac srpskom narodu u godinama koje dolaze.

Čestitka kardinala Bozanića

Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić čestitao dosadašnjem mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom Porfiriju Periću na izboru za patrijarha SPC, nazivajući ga “sabratom u Hristu”, uz želje da njegov izbor “bude u prvom redu blagoslov sestrinskoj Srpskoj pravoslavnoj Crkvi”.

Kardinal Bozanić poručuje da je “s velikom sam radošću primio vest” o izboru za 46. patrijarha Srpske Pravoslavne Crkve.

“Vaša Svetosti, dragi Subrate u Kristu Isusu našem Spasitelju, srdačno Vam čestitam visoki izbor za arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog”, navodi zagrebački nadbiskup u čestitki koju je prenela agencija Hina.

Kao “hrišćanin i subrat u biskupstvu, očima vere u Vašem izboru vidim prst Božje providnosti i znak Duha Svetoga”, napisao je u čestitki kardinal Bozanić, ističući da mu je “u nezaboravnom sećanju njihovo ekumensko hodočašće 12. janura ove godine, od zagrebačke katedrale do saborne crkve Preobraženja Gospodnjeg”.

“Vaša Svetosti, neka Vaš izbor za patrijarha bude u prvom redu blagoslov sestrinskoj Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi. Neka Duh Sveti, koji nas obnavlja, otvori nove putove Božje ljubavi i milosrđa, novog razumijevanja i uvažavanja, prihvaćanja i opraštanja, kako bi se otvorile nove stranice plodonosne suradnje u zajedništvu za dobro povjerenih nam vjernika”, istako je Bozanić.

Narodi kojima pripadamo na ovim prostorima evropskog kontinenta, u našoj savremenosti bremenitoj izazovima, očekuju od nas hrišćana da budemo so zemlje i svetlo sveta, navestitelji evanđeoske nade”, poručio je kardinal Bozanić novom patrijarhu srpskom Porfiriju.

Krivokapić čestitao izbor novog patrijarha SPC

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić, večeras je u ime Vlade i građana Crne Gore, Srpskoj pravoslavnoj crkvi i svim vernicima, čestitao izbor novog patrijarha Porfirija.

“Vaša svetosti, gospodine Porfirije, nadahnuti Božijom ljubavlju, po uzoru na Vaše svete i blagočestive prethodnike, molite se za mir u našoj duši i mir u celom svetu”, poručio je Krivokapić na svom Tviter nalogu.