in

Momirović: Deonica Valjevo-Lajkovac u predviđenom roku

BEOGRAD –

Postoji značajan napredak u izgradnji deonice od Valjeva do Lajkovaca i imamo obećanje našeg kineskog partnera da će, uz angažovanje velikog broja srpskih podizvođača, ovu deonicu završiti u predviđenom roku, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

On je rekao posle sastanka sa generalnim direktorom ogranka u Srbiji kompanije Šandong, koja izvodi ove radove, Džangom Điančao, sa kojim je razgovarao o aktuelnim projektima u putnom sektoru.

Kompanija Šandong, osim izgradnje deonice od Beograda do Valjeva, radi i na izradi tehničke dokumentacije za deonicu auto-puta Beograd-Zrenjanin, a radovi na njoj bi mogli da otpočnu do kraja godine, saopšteno je iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Navodi se da je predmetna trasa budućeg državnog puta od značaja za razvoj putne mreže Srbije i za međunarodnu mrežu puteva.

Deonica Iverak-Lajkovac, duga 18,3 km predstavlja poprečnu vezu u putnoj mreži Srbije, omogućavajući kretanje vozila trasom Mali Zvornik-Loznica-Osečina-Valjevo-Lajkovac-Ćelije- Lazarevac-Aranđelovac-Topola-Rača-Svilajnac- Bor-Zaječar.

Time su, pored kretanja ljudi i robe unutar centralnog i zapadnog dela Srbije, stvoreni uslovi i za povezivanje delova Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine, sa putnim pravcem E-763, Beograd – Južni Jadran i Koridorom 10, odnosno auto-putskim pravcem Beograd-Niš i u nastavku sa Istočnom Srbijom i Bugarskom.

Džang Điančao je istakao da je Šandong osim za učešće u izvođenju putnih projekata, zainteresovan i za učešće u finansiranju drugih investicija važnih za Srbiju.