in

Na KiM još 180 stanova za raseljene i mlade bračne parove

Kako je za Tanjug pojasnila Jelena Stojković, zamenica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju za infrastrukturne projekte, 15 novih stambenih zgrada sa po 12 stanova od oko 65 kvadrata biće izgrađeni u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

“Projekti su završeni, procedura je završena i uspeli smo da uhvatimo sami početak građevinske sezone tako da su već započeti radovi, temelji se kopaju”, kazala je Stojković.

Pored stanova koji se grade, u okviru stambenog zbrinjavanja grade se i porodične kuće i zbrinjava srpsko stanovništvo na teritoriji celog Kosova i Metohije.

Stojković kaže da se na taj način svim Srbima na Kosovu i Metohiji poboljšavaju loši uslovi stanovanja.

“Radimo i sanaciju njihovih kuća i doniramo građevniski materijal kako bi im poboljšali uslove i omogućili im dostojan život u južnoj pokrajini”, navodi zamenica direktora Kancelarije za KiM.

Osobe koje se stambeno zbrinjavaju su interno raseljena lica i socijalno ugrožene kategorije, a poseban fokus Kancelarije, kako je kazala Stojković, je na stambenom zbrinjavanju mladih bračnih parova koji bi da ostanu na KiM i osnuju porodicu u južnoj pokrajini.

“Ove godine pored stanova koje gradimo u najvećem broju do sada, imamo u planu veliki broj infrastrukturnih, kapitalnih projekata i posebno bih istakla jedan od tih projekata, a to je zgrada Univerziteta u Prištini koji je izmešten u Kosovsku Mitrovicu”, najavila je Stojković.

U Kosovskoj Mitrovici biće izgrađena zgrada u koju će biti smešten rektorat, a nove zgrade dobiće Ekonomski fakultet, Pravni fakultet i Prirodno – matematički fakultet.

Stojković ističe da će posle 2001. godine, od kada je prištinski Univerzitet izmešten u Kosovsku Mitrovicu, prvi put dobiti zgradu kakvu zaslužuje.

Na taj način, kaže, stvaraju se uslovi za privlačenje novih studenata, ne samo sa teritorije Kosova i Metohije, već i sa teritorije centralne Srbije.

“Tako pravimo jedno intelektualno utvrđenje na teritoriji Kosova i Metohije. To su principi na kojima mi gradimo budućnost i napredak na Kosovu i Metohiji”, zaključila je Stojković.

(Kraj) cr/