in

NEŽELJENI EFEKTI POSLE VAKCINACIJE? Istraživanje u Leskovcu otkriva koje su šanse da se jave PROBLEMI!

Vakcina, Foto: Aleksandra Čolić

Epidemiolog Časlav Nedeljković izjavio je danas da se samo kod 10 posto Leskovčana vakcinisanih „Fajzer“ i „Sputnjik“ vakcinom jave neželjeni efekti u vidu variranja pritiska, povišene temperature, bol u mišićima i malaksalosti, a da posle primanja kineske vakcine „Sinofarm“ nije zabeležena ni jedna nus pojava.

On je kazao da se stanje prati na vakcionalnim punktovima, odmah posle vakcinacije, gde nisu zabeleženi neželjeni efekti, ali da se stanje prati i preko zvaničnog obrsca kod izabranog lekara kada su u pitanju neželjene rekacije posle vakcinacije, navodi Jugmedia.

„Za sada, koliko ja imam informacije, nema nekih ozbiljnijih promena i to što se javilo, javilo se sporadično, s obzirom da smo mi dali preko 7.000 doza „Fajzer“ vakcine. Samo u 10 posto slučajeva se javlja jedna takva slika sa promenom tenzije, kada je Fajzer vakcina u pitanju, kada je u pitanju „Sinofarm“ nije bilo nikavih reakcija ni posle vakcinacije, a kamoli kasnije. Čak i temepartura i bol u mišićima i malaksalost se javljaju u nekih 10 posto slučajeva kao i kod ruske vakcine, a to sve pratimo na osnovu popunjavanja zvaničnog obrasca o tim neželjenim rekacijama“, kazao je odgovarajući na pitanje JuGmedie, kojoj se čitaoci javljaju posle prijema druge doze „Fajzer“ vakcine, posebno se žaleći na varirajući pritisak.

Nedeljković je kazao da se mali broj mladih između 16 i 18 godina vakcinisao do sada i da se taj broj u Leskovcu kreće oko 80.

„Očekujemo veći broj mladih jer je čitava kampanja usmerena na mlade, s obzirom da je to populacija koja ima najveću cirkulaciju jer je u stalnom kontaktu u školi, na ulici i u kafićima“, zaključio je Nedeljković.

(Espreso/Jugmedia, M.Ivanović)