in

Novinarska ekipa RTS-a četiri dana “zarobljena” na Jarinju, Beograd traži reakciju Brisela

Pavićević je za Udruženje novinara Srbije rekao da se po Briselskom sporazumu prelazak novinara ne najavljuje “apsolutno nikad”.

“Ovo važi isključivo za najviše državne zvaničnike. Ja sam od početka u kontaktu sa ekipom RTS-a, o ovom slučaju upoznate su odmah sve strane. Mi ćemo sada tražiti od Brisela da preduzme konkretne korake, jer je ovo flagrantno kršenje Sporazuma, slobode kretanja i prava novinara na slobodu izveštavanja. Ovo je anticivilizacijski čin i tražićemo da se to prekine”, rekao je Pavićević, saopstio je UNS.

Novinarka RTS Svetlana Vukmirović navela je da su oko podne ekipi RTS-a prišla tri službenika kosovske policije i rekla im da ne mogu da uđu na Kosovo, jer svoj dolazak nisu najavili 72 sata ranije preko oficira za vezu.

“Policajci su nam rekli da je to procedura po Briselskom sporazumu”, kazala je Vukmirović za UNS.

Vukmirović ističe da je ekipa RTS-a sve vreme u kontaktu sa oficirom za vezu i da je on upoznat sa dešavanjima na prelazu, te da je ovo objašnjenje apsurdno.

Ona sada na Jarinju čeka i pisano objašnjenje da je ovo razlog četvorodnevnog zadržavanja novinara.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju: Zabrana RTS-u samovolja i kršenja osnovnih prava

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kaže da je odluka privremenih institucija u Prištini da novinarskoj ekipi RTS-a zabrani ulazak na teritoriju Kosova i Metohije flagrantan primer samovolje i nepoštovanja osnovnih ljudskih prava, ali i sporazuma postignutih u Briselu.

Neosnovano je i licemerno obrazloženje Prištine da novinarima RTS-a ne dozvoli ulaz na teritoriju KiM jer “nisu poslali zahtev preko oficira za vezu” s obzirom na to da se ni u jednom jedinom dokumentu ne navodi da su mediji dužni ili obavezni da svoju posetu pokrajini najavljuju, ni Beogradu ni Prištini, niti su shodno tome, propisani bilo kakvi rokovi, naveo je Petković u saopštenju koje je medijima dostavila Kancelarija.

Petković navodi da je o najnovijim potezima Prištine i zabrani ekipi emisije “Pravo na sutra” da izveštavaju sa KiM obavestio i Brisel, te da očekuje promptnu reakciju u zaštiti prava medija na slobodno izveštavanje i slobodu kretanja, što su osnovne civilizacijske vrednosti i demokratski postulati na kojima počiva i sama Evropska unija.

“Medijima se mora omogućiti da nesmetano, bez zastrašivanja, pritisaka i bilo čije samovolje obavljaju svoju profesiju u cilju istinitog informisanja javnosti. Međutim, Priština pokušava da uvede novu praksu zabrana i zastrašivanja, posebno medijskih radnika u pokušaju da spreči da istina sa Kosova i Metohije dopre do što većeg broja ljudi. Ali, to je jalov poduhvat, jer istina uvek nađe put i nikakve rampe tu ne mogu da im pomognu”, zaključio je Petković.

Srpska lista osudila ponašanje kosovske policije 

Srpska lista najoštrije je danas osudila kao neodgovorno i neprimereno ponašanje kosovske policije, koja je u prethodnih nekoliko dana onemogućila ulazak na Kosovo i Metohiju novinarskim ekipama tri televizije – RTS, TV Pink i TV Kraljevo.

“Ovakvim ponašanjem Priština krši pravo novinara na slobodu kretanja, ali i pravo na rad i slobodu izveštavanja”, ukazuje Srpska lista u saopštenju.

Ta stranka je ocenila i da apsolutno nije slučajno što se zabranjuje ulazak ekipi RTS koja priprema emisije “Pravo na sutra” i koja na vrlo odgovoran i profesionalan načn dokumentuje, kako navode, protivzakonito ponašanje kosovskih institucija kojima očigledno smeta da se javnosti predstavi istina o institucionalnom pritisku kojem su izloženi Srbi na ovim prostorima.

“Pozivamo predstavnike međunarodne zajednice, ali novinarskih udruženja da najhitnije reaguju. Sloboda medija i pravo da se čuje istina je nasušna potreba svih društava koja teže demokratiji”, navodi se u saopštenju SL.