in

Osnovale su ga ŽENE koje su ŽRTVE, imaju jasne ciljeve (FOTO)

Godišnjica, Foto: Emilija Jovanović

Udruženje žrtava nasilja “Hajr”, osnovano od strane žena koje su pretrpele nasilje slavi godišnjicu osnivanja. 

Direktor Ruskog doma je zahvalan na postojanju ovakvog udruženja.

“Kulturno osvešćeni čovek ne može da čini nasilje. Zahvalan sam na odazivu svih prisutnih, i zahvalan sam na postojanju ovakvog udruženja”.

Predstavnica Ministarstva za socijalna pitanja je kazala da je velika stvar spasiti makar i jednu osobu.

 “Vi govorite jezikom žrtava, poznajete to, da spasemo makar jednu osobu to je velika stvar”.

Predsednica udruzenja Hajrija Ramadani je dodala da je broj žena žrtava ogroman.

“Vi ste ti koji nama pomažete, hvala što postojimo. Budimo svest i moramo da znamo da prepoznamo nasilje. To može da se desi bilo kome. Broj žena žrtava je ogroman”.

Hajr
foto: Emilija Jovanović

Jedna od članica,osnivacica Biljana “20 godina sam trpela nasilje, sam Bog je poslao Hajriju. Krajnje je vreme da prestane nasilje i zlo. Hajrija je 26 godina trpela nasilje, godinu dana bila u sigurnoj kuci. Kada je izasla, imala je zelju da nastavi sa normalnim zivotom, dosla je na ideju da pomaze drugim zenama da se reintegrisu u drustvo”

Podstaknute traumatičnim iskustvom i mukotrpnom borbom za povratak u normalan život, svojim aktivnim angažmanom žele da pomognu svakome ko se potencijalno nalazi u takvoj situaciji.

Udruženje “Hajr” se pre svega bavi programom rada koji obuhvata socijalnu, pravnu i psihološku podršku žrtvama svakog oblika nasilja, i predviđa rehabilitaciju i resocijalizaciju svojih štićenika.

Akcenat je na eliminaciji svih oblika verske, rasne i nacionalne diskriminacije unutar samog udruženja i negovanju tolerancije različitosti koja, nažalost, u našem društvu sve više oskudeva. 

Predsednica ovog udruženja Hajrija Ramadani, uporno naglašava da je neophodno da se institucije, društvo i sami pojedinci, ozbiljnije posvete problemu nasilja, pre svega nasilja nad ženama. 

(Espreso)