in

PAO BROJ TURISTA U SRBIJI ZA 38 ODSTO! Republički zavod za statistiku obelodanio poslednje istraživanje!

U Srbiji je u februaru broj dolazaka turista bio manji za 38 procenata u odnosu na isti mesec prošle godine, a broj noćenja bio je manji za 34,9 posto, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

U Srbiji je u februaru bilo više od 144.000 turista, a ostvareno je preko 474.000 noćenja.

Gledajući međugodišnje, u februaru ove godine broj noćenja domaćih turista bio je manji za 24,7 procenata a strani turisti su noćili manje za 56,4 posto.

Najveći pad broja dolazaka je u Beogradskom regionu gde je zabeleženo nešto više od trećine prošlogodišnjeg rezultata.

Najviše dolazaka tokom februara zabeleženo je u regionu Šumadije i Zapadne Srbije, gde je ostvareno 76,9 procenata prošlogišnjeg rezultata za isti mesec.

Beogradski region sa 42,7 procenata prošlogodišnjih noćenja u februaru ima najveći pad, dok je u Vojvodini zabeleženo 77,8 posto u odnosu na prošlogodišnji broj noćenja u februaru.

Prošlogodišnje februarske rezultate po broju dolazaka premašili su Sokobanja, Mataruška, Niška i banja Rusanda.

Među planinskim mestima Srbije Ivanjica je broj dolazaka u februaru povećala za 44 posto u odnosu na prošlogodišnji rezultata, Mokra Gora i Kopaonik ostvarili su 90,8 i 85,7 lanjskog rezultata a Zlatibor dosegao 78,2 broja prošlogodišnjih dolazaka u februaru.

Po ostvarenom broju noćenja u odnosu na februara 2020. godine Sombor je ostvario povećanje od 43 procenta a Niš i Kragujevac od gotovo 10 posto.

Broj noćenja za više od šest puta povećan je u Niškoj banji, dok je za više od dva puta bio veći u Banji Rusanda.

U februaru u Srbiju je došlo 65,2 posto stranih turista manje nego godinu dana ranije, a ostvareno je 56,4 manje noćenja.

Najviše su dolazi turisti iz BiH, Severne Makedonije i Crne Gore, a zatim iz Rusije, Turske, Hrvatske i Nemačke.

Bonus video:

02:29

Espreso anketa

(Espreso/Tanjug)