in

Počela vakcinacija migranata u Srbiji u prihvatnim centrima

“Srbija je prva u Evropi koja je počela da vakciniše izbeglice u centrima i hvala puno Srbiji”, poručila je Boneli u izjavi novinarima.

Vakcinacija izbeglica i tražilaca azila smeštenih u privatnom smeštaju započela je prošle nedelje.

Boneli je istakla da je početak vakcinacije važan dan za migrante, jer predstavlja trajnu pomoć toj populaciji.

“Zahvalni smo Srbiji što su uključili izbeglice u plan vakcinacije. To je rezultat intenzivne saradnje koju imamo. Hvala Ministarstvu zdravlja, Institutu Batut, Komesarijatu za izbeglice, SZO i UNHCR-u”, poručila je Boneli.

Zamenica komesara za izbeglice Svetlana Velimirović ukazala je na značaj vakcinacije u borbi sa kovidom i poručila da svi treba da budemo odgovorni po tom pitanju.

Ona je rekla da je počela vakcinacija migranata i tražilaca azila koji su, takođe, pokazali odogovrnost i odazvali se vakcinaciji.

“Danas je počela vakcinacija u svim centrima”, dodala je Velimirović.

Kaže da danas počinje i kampanja za vakcinaciju migranata i da je pripremljen materijal na više jezika koje koriste.

Predstavnik Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Abebayehu Ašefa Mengistu je istakao je vakcinacija ključna u borbi sa korona virusom, pored poštovanja mera kao što je držanje fizičke distance i pranje ruku.

“Kada je reč o vakcinaciji, Srbija je zaista uradila sjajan posao”, rekao je on.

Mengistu je naveo da je početak vakcinacije značajan za populaciju migranata pošto su smešteni u kolektivnim centrima i dodao da postoji odlična saradnja sa vlastima u Srbiji.

Migranti su rekli reporteru Tanjuga da se ne plaše vakcine i da smatraju da je ona dobra za zdravlje.

U 19 azilnih i prihvatno – tranzitnih centara u Srbiji trenutno je smešteno 4.883 izbeglica, tražilaca azila i migranata, a u centru u Krnjači 336 dece i odraslih.

U tom centru za danas je prijavljeno za vakcinaciju 67 migranata, koji će dobiti AstraZeneku.

Vakcinacija se odvija i u centrima Adaševci, Principovac, Šid, Kikinda, Sombor, Subotica, Vranje, Bujanovac, Preševo, Banja Koviljača, a vrše je ekipe teritorijalno nadležnih domova zdravlja u koordinaciji zavoda za javno zdravlje na čelu sa Batutom.

Da bi se prijavili za vakcinaciju, izbeglice i trazioci azila iz privatnog smeštaja moraju da se prijave elektronski, posredstvom E-uprave. UNHCR, Danski savet za izbeglice i drugi partneri iz nevladinog sektora pomažu im da popune prijave

Do danas se prijavilo više od 30 privatno smeštenih izbeglica i tražilaca azila koji sada očekuju poziv za vakcinaciju.

Zahvaljujući zajedničkim naporima da se spreči širenje virusa i zaštite izbeglice, tražioci azila i migranti, samo 32 ih je inficirano korona virusom od marta 2020. do danas.