in

Potpisan poseban kolektivni ugovor za komunalnu delatnost

Kolektivni ugovor su potpisali Sindikat zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Srbije i Granski sindikat javnih saobraćajnih i komunalnih delatnosti “Nezavisnost”.

Posebni kolektivni ugovor je rezultat socijalnog dijaloga i partnerskog odnosa osnivača komunalnih preudzeća i države i sindikatia, a njime će biti obezbeđeni jednaki uslovi za zaposlene u ovoj delatnosti u svim lokalnim samoupravama, navodi se u saopštenju.

“Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ostvarilo je uspešnu saradnju u socijalnom dijalogu sa reprezentativnim sindikatima a u cilju zaštite i unapređenja ravnopravnog položaja i statusa zaposlenih u komunalnom sektoru, što je za nas zajedno od izuzetne važnosti u daljem radu”, izjavio je Momirović.

Kao zajednički cilj Vlade Srbije i sindikata, on je istakao bolji uvid u poslovanje komunalnih preduzeća, njihovo održivo poslovanje i zaštitu zaposlenih u poslu kojim se bave.

“Zaključenjem ovog posebnog kolektivnog ugovora nastavljamo da radimo kao partneri na tome da se odlučivanje o svim važnim pitanjima, u smislu statusa preduzeća i položaja zaposlenih poboljša, kao i standard i kvalitet usluga koje se pružaju građanima”, rekao je Momirović.

U saopštenju se napominje da će Posebni kolektivni ugovor za javna preduzeća u komunalnoj delatnosti na teritoriji Srbije biti primenjivan do 26. marta 2024. godine.