in

Ružić: Studenti pokazali zrelost, veliki odziv imunizaciji

Ružić je kazao da je organizovana vakcinacija studenata počela od ponedeljka na tri punkta u Beogradu, odnosno pored Studentske poliklinike i u Studentskom gradu u Novom Beogradu i studentskom domu na Karaburmi.

“Mi smo u ponedeljak otpočeli sa ovim procesom i to je pokazatelj koliko je važno vakcinaciju kao civilizacijsku tekovinu iskoristiti da se na jedini siguran način pobedi ova pošast”, kazao je Ružić.

Ističe da se sve radi u skladu sa epidemiološkim merama, kao i da se studenti vakcinišu u grupama, koje danas čini po njih šest, a koji dolaze u zakazano vreme.

Ministar je naveo da studenti imaju mogućnost da se prijave i u drugim gradovima za organizovanu vakcinaciju i da to mogu učiniti u studentskim poliklinikama.

Ružić je podsetio da je u prethodnom periodu radila i kovid ambulanta na Karaburmi u Beogradu.

Prema njegovim rečima, kapaciteti studentskih domova u Beogradu su oko 10.000, trenutno u njima boravi oko 6.000 studenata, a u Beogradu ima praktično preko 100.000 studenata, što onih koji su domicijalno iz glavnog grada Srbije, što onih koji žive u privatnom smeštaju.

“Ta populacija je pokazala, pored svih profesora i učenika u srednjim školama, koliko su odgovorni. Praktično su pokazali time rezistentnost prema ovoj pošasti jer niti u domovima, niti na fakultetima, nije došlo do toga da dođe do transmisije virusa kovid 19. Za to dugujemo zahvalnost i studentima, profesorima, vannastavnom osoblju koji rade u domovima”, kazao je Ružić.

I pored velike zainteresovanosti studenata za vakcinaciju, Ružić je apelovao i pozvao sve građane da pristupe imunizaciji ističući da je to jedini način da se pobedi virus korona.

Mlade ljude je pozvao da se vakcinišu jer pored blagih simptoma koje oni sami mogu imati ako se zaraze virusom korona, rizikuju da zaraze svoje starije na koje virus mnogo teže deluje.

“Važno je da svi steknemo visok stepen društvene svesti o važnosti imunizacije”, kazao je Ružić i dodao da je u obrazovnom sistemu, što nastavnog, što vannastavnog osoblja, oko 44.000 radnika do sada vakcinisano od početka imunizacije u našoj zemlji.

V.d. direktora Studenstske poliklinike dr Marija Obradović kazala je da je odaziv studenata jako lep, kao i da su imali prilike već da vakcinišu studente iz prioritetnih grupa i studente završnih godina medicinskih nauka.

“Do sada smo dali preko 1.000 doza vakcina. Anketiranjem smo došli do podatka da preko 20 odsto studenata hoće da se vakciniše, izvestan broj njih se još uvek razmišlja, a veliki broj studenata je i preležao koronu”, kazala je dr Obradović.

Kako kaže, trenutno je u stacionaru Prote Mateje zauzeto 15 postelja za kovid, koliko ih je opredeljeno za tu bolest u tom stacionaru.

Pojašnjava da su ti studenti sa lakšom do srednje teškom kliničkom slikom i dodaje da kada se napune kapaciteti stacionara, studenti se smeštaju u dom “Lola”.

Do sada, od početka epidemije, kako je navela dr Obradović, između 3.500 i 4.000 studenata je bilo zaraženo virusom korona.

Direktor Studentskog centra Goran Minić naveo je da je epidemiološka situacija u studentskim domovima stabilna, odnosno da je trenutno 0,2 odsto od ukupnog kapaciteta zaraženo.

Podseća i da je nastavljena kampanja vakcinacije u domovima, odnosno akcija da zainteresovani studenti mogu primiti vakcinu i u jednoj od dve ambulante Studentske poliklinike.

“Zanimljivo je da smo u anketiranju studenata došli do podatka da je veliki broj njih već vakcinisano u svojim rodnim mestima i taj broj nije zanemarljiv”, kazao je Minić i istakao da ni u jednom trenutku nije bilo žarišta ni u jednom studentskom domu.

Cilj je i u vanrednim okolnostima ispoštovati zakon

Odluka Kriznog štaba da se đaci uz poštovanje epidemioloških mera ocenjuju u školama, doneta je na predlog Ministarstva prosvete, a spram velikog stepena zainteresovanosti kako roditelja, tako i dece, ali i direktora škola i nastavnika, izjavio je Ružić.

Ružić je, nakon obilaska Studentske poliklinike, gde je jedan od punktova za vakcinaciju studenata, kazao novinarima da je cilj da se i u vanrednim okolnostima ispoštuje zakon i đacima omogući pristup školama za ocenjivanje i ukoliko imaju želju da poprave ocenu.

“Neko će reći da je ostalo tri meseca do kraja školske godine, koja se završava krajem juna za sve one koji nisu završna godina osnovne ili srednje škole, ali je važno da i u vanrednim okolnostima ispoštujemo zakon i omogućimo da uz striktno poštovanje epidemioloških mera, deca mogu da dođu u šskole gde je jedino i moguće ocenjivanje i da im bude omogućen pristup školi i ukoliko žele da poprave ocenu”, kazao je Ružić.

Dodaje da će u skladu sa uputstvom to nastavnici i činiti.

Krizni štab je juče usvojio preporuku da učenici, koji pohađaju onlajn nastavu, mogu da idu u školu samo na ocenjivanje u manjim grupama i uz poštovanje svih epidemioloških mera.