in

Sabor sutra bira novog patrijarha – episkop Lavrentije u bolnici, predsedavaće Vasilije

Najveći broj vladika već je stigao u Beograd, a za sada je sigurno da Saboru neće prisustvati episkop australijsko novozelandski Siluan, zbog mera koje je Australija uvela protiv pandemije kovida, kao i episkop zapadnoevropski Luka zbog lošeg zdravstvenog stanja, a upitno je i prisustvo vladike vranjskog Pahomija koji je nedavno oboleo od korone.

Dolazak vladika se očekuje i tokom dana, a kako je rečeno Tanjugu deo njih će biti smešten u Patrijaršiji, a ostali po sopstvenom izboru.Saborom predsedava episkop sremski Vasilije

Episkop šabački i administrator Eparhije valjevske Lavrentije danas je hospitalizovan u Kliničkom centru Srbije u Beogradu, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

“S obzirom na tu okolnost, sutrašnjim zasedanjem Svetog Arhijerejskog Sabora predsedavaće njegovo preosveštenstvo episkop sremski Vasilije”, navodi se u saopštenju SPC.

Ovo će biti prvi put da se Sabor održava na nekoj lokaciji van Patrijaršije, a kao razlog za to što je izabran Hram svetog Save je pandemija kovida i pogodniji uslovi koji postoje u ovom velikom prostoru da bi se sprovele mere zaštite.

Kandidati za patrijarha mogu biti svaki od 30 arhijereja naše crkve sa najmanje pet godina eparhijske službe, a pravo da glasa ima njih 39, koliko Sabor broji članova.

Po proceduri prvo arhijereji biraju između sebe sve dok ne izaberu tri kandidata, a vreme za to nije ograničeno. Uslov za izbor je nadpolična većina prisutnih vladika. Po izboru tri kandidata njihova imena se stavljaju u jevanđelje iz koga koverat sa imenom izvlači monah iz nekog manastira za koga vlada mišljenje da je veliki duhovnik.

Po navodima pojedinih medija Jovan Radosavljević će biti monah koji će apostolskim žrebom birati između trojice kandidata za 46. poglavara SPC.

Patrijarh srpski Irinej umro je je 20. novembra 2020. godine u 91. godini posle borbe sa korona virusom.

Patrijaršijske dužnosti, nakon smrti patrijarha Irineja, preuzeo je Sveti Sinod SPC a Sinodu do izbora novog patrijarha, predsedava mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Izbor patrijarha se sprovodi najkasnije za tri meseca od dana kada je presto patrijarha upražnjen, a kandidati za patrijarha mogu biti svi aktivni eparhijski arhijereji koji najmanje pet godina upravljaju eparhijama.

Patrijarh se bira tajnim glasanjem. Za izbor patrijarha biraju se trojica arhijereja koji dobiju više od polovine glasova članova izbornog Sabora.

Glasanje se ponavlja sve do trenutka dok se ne izaberu trojica kandidata sa potrebnim brojem glasova.

Imena trojice vladika stavljaju se svako u posebnu kovertu. Ona se potom zapečati i stavlja u jevanđelje koje se odnosi u oltar hrama.

Prethodno izabran duhovnik, neko od uglednih monaha, koji će, kada predsedavajući Izbornog saveta pozove, a posle molitve priziva Duha svetog da izbor bude po volji Božjoj, izvući će iz jevanđelja jednu od tri zapečaćene koverte.

Kovertu predaje predsedavajućem izbornog sabora, koji je otvara kovertu i saopštava ime novog patrijarha.

Joanikije: Izbor patrijarha SPC je saborni i crkveni čin

U kripti Hrama Svetog Save u Beogradu sutra će početi sednica Sabora Srpske pravoslavne crkve na kojoj će biti biran novi patrijarh, a episkop budimljansko-nikšićki Joanikije uoči sednice kaže da ne zna da li će biti političkog uticaja na najviše zakonodavno crkveno telo, ali da se od svih očekuje da daju doprinos da proces biranja protekne zakonito.

Joanikije je za podgorički Dan rekao da veruje da će saborni um arhijereja presudno uticati na izbor budućeg patrijarha SPC.

Upitan da objasni kako se vladike Srpske pravoslavne crkve pripremaju za ovaj izbor i da li među vladikama ima raznih mišljenja, nesuglasica i podela, Joanikije kaže da je biranje patrijarha saborni, crkveni i svetoduhovski čin od svenarodnog značaja.

Svaki učesnik tog događaja treba da sledi volju Božiju i da proces biranja protekne zakonito, u najvećoj bratskoj slozi, ističe Joanikije.

“Prirodno je, međutim, da se uoči izbora novog patrijarha, episkopi sastaju i savetuju, neizbežno je da bude i različitih mišljenja u vezi arhijereja za koje se treba opredeljivati prilikom glasanja. Kako god mislili, važno je da želimo onaj izbor koji će Crkvi doneti najviše dobra i radosti, koji će ojačati njeno jedinstvo”, naveo je Joanikije.

Kad ima dobre volje neće biti problem “da, uz poštovanje propisane procedure, izaberemo trojicu kandidata za konačni izbor budućeg patrijarha”, kaže Joanikije i dodaje:

“I po ovome se vidi da naš zakon unapred uvažava različita mišljenja i stremljenja koja se manje ili više zadovoljavaju izborom trojice kandidata. Zbog toga nema suštinskog razloga za teže nesuglasice među arhijerejima”.

Kad dobijemo trojicu kandidata, kako je rekao, možemo reći da smo sa naše ljudske strane dali sve od sebe.

“Posle se pristupa biranju jednog od pomenute trojice sa potpunom spremnošću da prihvatimo volju Božiju koja će apostolskim žrebom projaviti novog patrijarha. Ceo ovaj proces od početka do kraja prožima se sa bogosluženjem, molitvama i blagodarenjem Bogu čime se svedoči i potvrđuje da se izbor patrijarha događa u najvećem sadejstvu Božije i ljudske volje, rekao je on.

Upitan da odgovori u kojoj meri politika može da ima uticaj na izbor budućeg patrijarha, vladika Joanikije dodaje da se o tome u mnogim medijima poslednjih dana opširno piše.

Misli, ističe, da će svi arhijereji odlučivati po svojoj savesti gledajući da ugode Bogu i svojoj Crkvi.

“Da li će biti ili neće političkog uticaja na rad predstojećeg Sabora ne znam, ali verujem da će saborni um arhijereja prosvetljen blagodaću Svetoga Duha presudno uticati na izbor budućeg srpskog patrijarha”, poručio je Joanikije, koji je i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske.