in

Srbija primenila četvrtinu preporuka GRECO za suzbijanje korupcije

Srbija je do kraja 2020. godine u potpunosti primenila četiri od 17 preporuka GRECO, dok je 12 preporuka delimično sprovedeno, a jedna preporuka i dalje nije sprovedena, navodi se danas objavljenom izveštaju.

Na listi zemalja koje nemaju zadovoljavajući nivo usaglašenosti sa preporukama GRECO nalaze se i Nemačka, Austrija, Luksemburg, Danska, Belgija, Monako, Poljska, Mađarska, Andora, Jermenija, Bosna i Hercegovina, Češka Republika, Moldavija, Rumunija i Turska.

Bosna i Hercegovina je jedina zemlja koja još nije u potpunosti implementirala niti jednu preporuku GRECO, pokazuje danas objavljeni izveštaj.

Najviše preporuka GRECO za prevenciju korupcije, čak 40 procenata, u Srbiji je u potpunosti primenjeno kada je reč o poslanicima.

Taj procenat je dosta manji, tek 16,7 odsto, kada je reč o punoj primeni preporuka za sprečavanje korupcije među sudijama u Srbiji.

U Austriji i Belgiji usklađenost sa preporukama GRECO o sudijama iznosi 11,1 odnosno 14,3 odsto, a Bosna i Hercegovina, Češka, Island, Portugal i Švajcarska nisu u potpunosti ispoštovale nijednu preporuku u toj oblasti.

Niti jednu preporuku GRECO o sprečavanju korupcije među tužiocima nisu primenile Austrija, Bosna i Hercegovina, Luksemburg i Španija.

Zemlje sa vrlo malim udelom u potpunosti sprovedenih preporuka u pogledu tužilaca bile su Ukrajina (6,7 odsto), Turska (8,3 odsto), Srbija (16,7 odsto), Monako (20 odsto), Moldavija (20 odsto), Mađarska (20 odsto) ) i Češkoj (20 odsto).

GRECO zaključuje da je 2020. godine u nekim državama članicama došlo do “vidljivih pokušaja” napada na prvosuđe od strane izvršenih i zakonodavnih vlasti.

“Mere za borbu protiv korupcije podrazumevaju i nezavisnot pravosuđa”, navode u GRECO.

Izveštaj za 2020. godinu navodi da su članice GRECO u potpunosti sprovele oko 40% svojih preporuka za sprečavanje korupcije u pogledu poslanika, sudija i tužilaca.

Najmanje sprovedenih preporuka je onih koje se odnose na suzbija je korupcije među poslanicima parlamenata (30 odsto u potpunosti sprovedeno), zatim sudija (41 odsto) i tužilaca (47 odsto).