in

Srbija proslavila Sretenje – Dan državnosti; Brnabić: Duh sretenjske Srbije vodi i inspiriše i danas

 Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić poručila je danas u Orašcu gde je održana državna ceremonija obeležavanja Dana državnosti – Sretenje, da duh sretenjske Srbije vodi i inspiriše i danas kada je Srbija postala jaka i moderna država koja vrednuje svoju istoriju i tradiciju i brine o građanima, nacionalnim interesima i ekonomiji.

Na svečanosti koju su predvodila sa predsednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović, ona je poručila da Sretenje danas obeležavamo u svetu kakav nismo mogli da zamislimo pre godinu dana, u svetu suočenom sa najvećom krizom od Drugog svetskog rata u kome se zbog pandemije sve preko noći promenilo i da prolazimo kroz nezabeležene izazove.

“I u vremenu krize rodoljubivi i slobodarski plamen Sretenja nastavlja da bukti u našim srcima”, poručila je Brnabić i dodala poruke ustanka i Sretenjskog ustava gore kao neugasiv plamen slobode.

Inspirisana sretenjskim duhom Srbija je postala predvodnik u svetu, sopstvenim snagama najbolje organizovana u borbi protiv kovida, i pomaže u regionu, poručila je Brnabić.

Glas i mišljenje takve Srbije se poštuje i u međunarodnoj areni, rekla je Brnabić.

“Srećan Dan državnosti našoj Srbiji, da je sve jača i bogatija, građani srećniji i ponosniji”, poručila je Brnabić na početku i kraju obraćanja.

brnaba, orasac

Orkestar Garde Vojske Srbije izveo je himnu Srbije “Bože pravde”, a u okviru kulturno-umetničkog programa izvedena je pesma “Vostani Serbije” i monolog Karađorđa.Položeni venci na sarkogaf Karađorđa

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević danas je, u okviru obeležavanja Dana državnosti Srbije – Sretenja, položila lovorov venac na sarkofag vožda Karađorđa u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu.

Vence su položili i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, opštine Topola, zadužbine Kralj Petar Prvi, udruženja SUBNOR i SUBOS, kao i građani.

Početak ceremonije, pre koje je služen pomen, obeležila su crkvena zvona.

Ceremoniji su prisustvovali ministri u Vladi Srbije Maja Popović, Jadranka Joksimović,Marija Obradović, Darija Kisić Tepavčević, Irena Vujović, Novica Tončev, kao predstavnici diplomatskog kora, Vojske Srbije.

Zbog epidemiološke situacije obeležavanju Dana državnosti prisustvovao je manji broj građana nego prethodnih godina.

Cvijanović: Sretenje simbol slobode i države

Srbija je lider u regionu i dovoljno je jaka i odlučna da se uhvati u koštac sa izazovima koje nosi budućnost, poručila je danas predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović na centralnoj ceremoniji obeležavanja Dana državnosti.

Čestitajući Srbiji praznik u ime građana Republike Srpske i svoje, Cvijanović je izrazila želju da svako zajedničko okupljanje bude znak još čvršćeg jedinstva i zajedništva Srbije i Republike Srpske.

Istakla je da, uprkos brojnim izazovima koje je donela pandemija, ovaj praznik uvek iznova podseća na dve stvari koje garantuju postojanje, trajanje i razvoj , a to su i sloboda i država.

Osvrnuvši se na današnji dan 1804., Cvijanović je kazala da su te dve vrednosti i danas duboko utkane u naše nacionalno, političko i kulturno biće.

cvijanovic

Sloboda je, navela je, pretpostavka za život svakog čoveka i svake nacije i za nju se tokom istorije mnogo puta platila najviša cena merena teškim stradanjem, ogromnim ljudskimm žrtvama i materijalnim razaranjima.

”Svaki put borba za slobodu bila je borba za život, za opstanak, za svoj komad zemlje, neba, za mogućnost da se razvijamo i da stvaramo kao svoji na svome, ne čuvajući slobodu samo za sebe nego je deleći i sa drugim narodima”, istakla je predsednica Republike Srpske.

Ukazala je i one koji žrtve srpskog naroda i njegovog stradanja za civilizacijske vrednosti pokušavaju da umanje, oskrnave pa čak i gurnu u blato.

Istakla je da je Srbija na današnji dan pre 186 godina u ustavno-pravnom smislu započela svoj put ka izgradnji moderne državnosti i dodala da je ta put bio trnovit, prepun različitih izazova i problema.

Današnja Srbija je, istakla je, služi na ponos i čast svima u Republici Srpskoj, a svakodnevna borba za Republiku Srpsku olakšana je zahvaljujući podršci koju dobija upravo iz Srbije.