in

Srpski SAJ i američke “Zelene beretke” izveli zajedničku vežbu (FOTO)

Vulin koji je sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država Entonijem Godfrijem prisustvovao završnoj vežbi pripadnika SAJ i Specijalne jedinice Vojske SAD “Green Berets”– Zelenih beretki, istakao je da srpske snage bezbednosti, možda, ponekada mogu za svojim kolegama da zaostanu u kvalitetu oružja i opreme, ali nikada u kvalitetu ljudi, njihovoj obučenosti, motivisanosti i hrabrosti.

Vulin je istakao “da postoje jače i snažnije jedinice u svetu, ali da nijedna nije žilavija od pripadnika SAJ i srpske policije”.

vezba, saj, beretke

“U modernom svetu nije pitanje da li će biti terorističkog napada, već kada će ga biti i za taj trenutak mi moramo biti spremni. Posvetili ste svoje živote pripremama da kada taj trenutak dođe zaštitite svoje ljude, svoju zemlju, porodice. Posvetili ste svoj život spremnosti da u tom trenutku znate sve, budete obučeni i opremljeniji, hrabriji i mudriji od terorista protiv kojih se borite”, poručio je Vulin pripadnicima SAJ i Zelenih beretki.

vezba, vulin

Prema njegovim rečima, upravo zbog toga su ovakve zajedničke obuke značajne, jer svako učenje od kolega iz čitavog sveta, onih koji su u nekim stvarima iskusniji i znaju više od nas, doprinosi povećanju naše efikasnosti.

vezba, saj, mup

“Vreme koje je pred nama pokazaće šta smo sve naučili, a verujem i da su naši gosti imali šta da nauče od nas”, rekao je Vulin.

godfri vezba

Ambasador SAD Entoni Godfri u ime američke vlade čestitao je učesnicima vežbe na neverovatnom poslu koji su zajedno obavili i podsetio da je ovo šesta zajednička vežba američkih snaga za specijalne operacije i SAJ.

vezba, saj, mup

Prema njegovim rečima, u slučaju terorističkog napada ljudi treba da znaju da pripadnici ove dve jedinice imaju potrebne veštine i znanja da savladaju teroriste i spasu ljude.

mup, saj,

“Nastavićemo da gradimo i jačamo naše veze u budućnosti”, rekao je Godfri istakavši da su lekcije iz oblasti pružanja prve pomoći povređenima na njega ostavile poseban utisak.

saj, mup

“SAD i Srbija imaju iste temeljne vrednosti koje su nam zajedničke sa našim prijateljima širom slobodne i ujedinjene Evrope. Nije poenta doneti smrt, već sačuvati život, slobodu i potragu za srećom”, istakao je Godfri.

saj, mup,

Komandant SAJ Spasoje Vulević istakao je da je ovom vežbom uspešno završen šesti združeni, zajednički kombinovani trening Zelenih beretki i SAJ, koji za cilj imaju jačanje zajedničkih kapaciteta u borbi protiv terorizma i drugih bezbednosnih izazova u regionu i šire.

saj, mup

“Trening je bio izuzetno zahtevan i obuhvatao je unapređenje i razmenu standardnih operativnih procedura i upoznavanje sa načinom rada obe jedinice”, rekao je Vulević i zahvalio se svima koji su učestvovali u organizaciji ove vežbe.

vulin, saj,

Pripadnici SAJ i Zelenih beretki prikazali su veštine i znanja stečena tokom jednomesečne zajedničke obuke kroz vežbu rešavanja talačke situacije, savladavanja terorista i evakuacije i zbrinjavanja povređenih tokom akcije.