in

Stefanović: U subotu ćemo pokazati svu moć Vojske Srbije

Jedinice Vojske Srbije i policije će u završnoj fazi združene taktičke vežbe bojevim gadanjem pokazati svu svoju moć, rekao je Stefanović na TV Pink i dodao da ta složena vežba dolazi u veoma složenom trenutku.

Stefanović je naveo da će 1.500 pripadnika Vojske Srbije i MUP-a na poligonima “Pasuljanske livade” i “Orešac” prikazati deo sposobnosti, uvežbanosti, vatrene moci i sadejstva prilikom rešavanja kriznih situacija.

“Vežba je veoma složena, baš zato je složena da bi odgovrila na sve složene izazove”, rekao je Stefanović i naglasio da će se na njoj prvi put gađati bespilotnim letelicama.

Pokazaćemo koliko je Srbija uspela da napreduje i koliko je moćna, rekao je ministar i dodao da će se videti i sadejstvo policije i vojske.

“Godinama se spremamo da naši građni nikada ne osete teret ili pretnju”, rekao je Stefanović i ocenio da je bezbednosna situacija u regionu veoma složena, a da na Kosovu i Metohiji postoje posebno zabrinjavajuća delovanja – poput najave formiranja vojne baze kojoj se Srbija oštro protivi.

“Kada najave formiranje nekakve baze na severu naše južne pokrajine to mora da zabrine Srbe jer to nije naivna stvar, ne rade oni to da bi gradili dugoročni mir, mi to radimo jer je to nas interes Srbije”, rekao je on.

Ministar je naglasio da se Srbija oštro protivi i bazi kao što se oštro protivi i formiranju “tzv vojske tzv Kosova” i dodao da to neslaganje uvek pominje i međunarodnim partnerima i onima koji to nisu.

“Danas možemo podignute glave da kažemo ono što mislimo zbog svega što je radio i uradio predsednik Aleksandar Vučić. Mi nikoga ne moramo da molimo, ne moramo da pognemo glavu. Možemo da kažemo nije u skladu sa propisima, sa Rezolucijom 12 44 da nemaju pravo na to”, rekao je ministar.

Želimo da naša država bude garant stabilnost ako još ekonomski jačamo to donosi bolji život građanima, rekao Stefanović.