in

SUTRA STIŽE VELIKA PROMENA VREMENA! Čuveni meteorolog otkrio do kada će se zadržati oblaci sa GRMLJAVINOM!

Meteorolog Đorđe Đurić rekao je da nam sledi stabilizacija vremena i da od sutra konačno slabi uticaj visinskog ciklona, te on napušta naše područje i kreće se dalje na istok preko Crnog mora, a sa njim odlaze i oblaci i padavine.

Srbija je i danas pod uticajem visinskog ciklona, koji se svojim centrom nalazi malo istočnije od nas. Ovaj sistem odgovoran je za, kako navodi Đurić, oblačno vreme sa čestom kišom i pljuskovima sa grmljavinom, a tako će biti i tokom dana, dok se na najvišim planinama očekuju susnežica i sneg, kao što je slučaj na Kopaoniku.

Temperature su i danas kao i juče prave jesenje. Iako je danas prvi dan klimatološkog leta, maksimalna temperatura biće u Srbiji od 15 do 19 stepeni, što su vrednosti temperatura koje odgovaraju sredini aprila i sredini oktobra.

Đruić ističe da nas od srede očekuje sunčano i toplije vreme, uz razvoj oblačnosti tokom dana. Iako će biti toplije u odnosu na prethodne dane, biće i dalje sveže za ovo doba godine, jer će se naše područje nalaziti pod uticajem severnog i severozapadnog strujanja. Tako će maksimalna temperatura biti od 18 do 22, u Beogradu oko 20 stepeni, dok je višegodišnji prosek maksimale temperatura za početak juna od 24 do 27.

U četvrtak i petak pod uticajem visokog vazdušnog pritiska biće sunčano i malo toplije, uz temperature od 20 do 25, u Beogradu do 23 stepena. Takođe, u četvrtak će duvati jak severozapadni vetar.

“Tokom vikenda temperature će biti u skladu sa kalendarom”, najavljuje Đurić i dodaje da će makismalna temperatura biti uglavnom od 23-24 do 27-28 stepena.

U subotu se očekuje pretežno sunčano do umereno oblačno, dok se u nedelju nakon sunčanog prepodneva, sredinom dana, posle podne i uveče očekuje promenljivo oblačno, ponegde sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom i to prvo na zapadu i jugozapadu Srbije.

Početkom sledeće sedmice očekuje nas nestabilnije sa pljuskovima i grmljavinom, uglavnom tokom ponedeljka, najavljuje Đurić i dodaje da će biti i za par stepeni svežije.

Prema trenutnim proračinama, u prvoj polovini juna temperature će manje-više biti oko prosečnih vrednosti i ne očekuju se vrućine i dani sa temperaturama višim od 30 stepeni.

(Espreso/Mondo)