in

Svako treće dete uzrasta od 3 do 4 godine trpi fizičko kažnjavanje

Prema podacima Unicefa, više od polovine dece uzrasta od dve do četiri godine nema podršku očeva u igranju i učenju.

Podaci Unicefa iz 2019. godine govore kako u domaćinstvima koja žive u siromaštvu tek polovina dece do pet godina ima tri ili više knjiga u poređenju sa 90 odsto dece koja imaju ove prilike u bogatijim slojevima društva.

Takođe, 60.000 male dece u Srbiji suočava se sa razvojnim rizicima i poteškoćama te je njihovim porodicama potrebna dodatna podrška.

Mesec roditeljstva, koji se ove godine realizuje u Srbiji kroz projekat koji zajedno sprovode Unicef, Vlada Srbije i LEGO fondacija, obeležiće se brojnim aktivnostima, a cilj je podizanje svesti o važnosti očuvanja mentalnog zdravlja i snage roditelja ili staratelja.

Lokalne samouprave Palilula (Beograd), Novi Sad, Bor, Vranje, Kragujevac i Novi Pazar trenutno se osnažuju da kao model centri dobrih praksi podrže standardizovanje programa podrške roditeljstvu u Srbiji. Na taj način će, kroz prizmu rada na očuvanju emocionalne dobrobiti roditelja, zajedno sa Unicefom osvetliti prva iskustva unapređene intersektorske podrške roditeljstvu i ranom razvoju dece.

Unicef i Lego fondacija zajedno ulažu napore da roditelji i staratelji iskoriste i moć igre kako bi deca imala najbolji mogući početak života.

Unicef smatra da je podrška roditeljima u periodu ranog detinjstva njihove dece relevantna i efikasna strategija za smanjivanje socijalnih nejednakosti, nasilja nad decom i održivi razvoj.

Utvrđivanje podsticajnih roditeljskih praksi u svakom društvu je ne samo prioritet, već i jedno od najisplativijih ulaganja u održivi razvoj društva koji ostvaruje visok povraćaj uloženog, ukoliko se desi u prvim godinama života deteta, dok je prozor neizmernih razvojnih mogućnosti otvoren, naveo je Unicef.