in

Svi na TVNS 1999. heroji, jasno govoriti o agresiji NATO pakta

“Ekipa TVNS je teško stradala na mostu Slobode, TV Novi Sad snimala je svakodnevne napade na Rafineriju, svedočila ekocidu, sve su to razlozi zbog kojih je TV Novi Sad bombardovana, i to na 3. maj dan svetskih medijskih sloboda, zbog rušenja mostova bilo je teško da radimo, a posle rušenja mosta Slobode gotovo nemoguće“, rekao je Vukašinović.

On je naveo da je bilo logično da je posle mostova zgrada TVNS nova meta.

“Puno poštovanje za sve koji su radili tada, uspomene su bolne, ali TVNS je u nemogućim uslovima širila istinu u ratu, a kažnjena je i zbog ratnih izveštaja sa početka 90-tih”, istakao je Vukašinović.

Radomirović: Ko je naredio da se bombarduje zgrada Radio-televizije Srbije?

Vladimir Radomirović, predsednik Udruženja novinara Srbije, govoreći o bombardovanju zgrade Radio-televizije Srbije u Beogradu, istakao je da su nakon agresije porodice poginulih jasno govorile o bombardovanju RTS, bivši direktor RTS je oglašen krivim što nije izmestio radnike, ali cilj je bio da se pogodi RTS, da se onemogući slanje slika o bombardovanju u svet, ono kako je izgledalo, šta smo preživljavali tih dana.

“Udruženje novinara se borilo da se konačno otkrije ko je naredio da se bombarduje zgrada RTS, iskoristili smo i da predstavnike Evropske federacije novinara upoznamo sa onim šta se desilo i verujem da je to doprinelo da se sazna zašto se to desilo“, rekao je on.

“Presedan je da je jedna televizija proglašena ciljem, i da se razotkrije potpuno istina na tome ćemo insistirati i dalje, ko je naredio da se bombarduje zgrada Radio-televizije Srbije, ko je ubio 16 kolega radnika RTS, nedavno sam saznao da su novinari CNN bili obavešteni da će biti bombardovana zgrada RTS i umesto da izveste javnost da je NATO odlučio da bombarduje, oni nisu obavestili javnost, zašto CNN nije to uradio“, upitao je Radomirović.

Pavić: Ne treba ni oprostiti ni zaboraviti

Aleksandar Pavić, politikolog, rekao je da ne moramo da oprostimo, NATO od nas nije tražio oprost, i istakao da misli da ne treba ni oprostiti ni zaboraviti.

“Jako je važno da se to naziva agresija, zato što gaji kulturu sećanja, ali nam i pomaže da se orijentišemo u vremenu i prostoru, to je bio početak NATO pohoda koji traje i dan danas, NATO ide dalje ka jugu i dalje se širi, Kinezi su jasno i oštro osudili NATO agresiju da oni koji su izvršili takvu agresiju nemaju pravo da drže lekcije drugima, NATO je zauzeo vrlo agresivan stav prema Kini i Rusiji, a početna tačka im je bila ovde“, istakao je Pavić.

Adamović: Agresija kulminacija NATO od 1991.

Istoričar, Saša Adamović, naglasio je da su morale da se dese određene promene u Srbiji, da bi se jasno govorilo o agresiji NATO pakta.

“Agresija je bila kulminacija rata NATO i zapada još od 1991, kada su direktno uticali na raspad Jugoslavije, NATO je bio umešan na događaje i u RSK i u RS i u BiH i na kraju je došao red i na Srbiju“, istakao je on.

“Teško je bilo verovati da će NATO bombardovati Jugoslaviju, ali je bilo jasno da će i Srbija u tom smislu doći na red, pobuna na KiM, slučaj Račak kao okidač, propali pregovori u Rambujeu“, rekao je Adamović.

On je istakao da su SAD i zapadni svet izašle kao pobednik iz hladnog rata i krenuli su da preuređuju svet po svojoj volji, direktno su se umešali u razbijanje Jugoslavije, i ko će biti proglašen za glavnog krivca.

“Haški tribunal je imao cilj da opravda sve, NATO agresija je bila potpuno nelegalna, bez potvrde SB, žrtve zločina koje je počinio NATO su i naši vojnici i policajci, i uspostavljanje narativa za budućnost da svu krivicu prebace na srpski narod i Srbe, a ta politika svima u svetu donosi samo zločine, i od Atapkog proleća i Sirije“, rekao je on.

“I Rusija i Kina su umele da izvuku pouke, Rusija je odmah dobila Vladimira Putina kao odgovor, a Kina je sagorela sve iluzije sa kim imaju posla i krenula putem koji je danas doveo do svetske sile“, istakao je Adamović.

Celu emisiju Sučeljavanje možete da pogledate ovde.