in

U Batajnici 58 pacijenata, korona brojke treba da nas zabrinu

“Još uvek svi imamo sveže sećanje na prethodne talase i svakako brojke treba, ne da nas plaše, ali da nas zabrinjavaju”, rekla je Veličković za TV Tanjug.

Ona je navela da je situacija u bolnici u Batajnici stabilna, jer su i kapaciteti veliki, ali da zabrinjava porast broja pacijenata primljenih u bolnicu, kao i porast broja pacijenata koji imaju dosta tešku kliničku sliku.

U Batajnici se trenutno na lečenju nalazi 58 pacijenata, od kojih je 11 na intenzivnoj nezi.

“Samo juče imali smo devet prijema što je više u odnosu na prethodne dve nedelje, kada je bilo jedan do dva prijema dnevno”, upozorava dr Veličković.

Prema njenim rečima, struktura pacijenata na intenzivnoj nezi se promenila, i za razliku od ranijeg perioda kada su to većinom bili stariji, sada ima više mlađih pacijenata, ispod 40 godina starosti, sa teškom kliničkom slikom.

“Neki su povratnici sa letovanja, neki su se zarazili tokom svakodnevnih aktivnosti, na radnom mestu, na proslavama, kao i obično. Oni koji su na intenzivnoj su životno ugroženi”, rekla je dr Veličković.

Dodaje da pacijenti koji su hospitalizovani imaju tešku kliničku sliku, dugotrajan kašalj, temperaturu, smetnje sa disanjem.

“Nije se mnogo promenilo u odnosu na početak, što je šteta, jer smo sada u prednosti u odnosu na pre godinu i po danas, imamo vakcine i svi ti loši ishodi bi se mogli preduprediti”, ističe dr Veličković.

Takođe, navela je i da najveći broj hospitalizovanih u Batajnici nije vakcinisan, iz različitih razloga, neki svojom odlukom, dok neki nisu imali indikacije da se vakcinišu, ali da u bolnici ima i vakcinisanih, međutim, njihova klinička slika je blaža.

Ona je dodala da nijedna vakcina nije stoprocentno efikasna, ali da je, ako je njen primarni cilj da spreči tešku kliničku sliku, smrtni ishod ili intenzivnu negu, vakcine postigla cilj, jer su vakcinisani svakako u povoljnijoj situaciji u odnosu na nevakcinisane.

“Virus je svuda prisutan. Imali smo pacijente koji su se vratili sa letovanja u Grčkoj, ali imamo i pacijenta koji se vratio sa Sejšelskih ostrva. Virus je svuda i uvek će naći slabu tačku, a to je nevakcinisana osoba”, rekla je dr Veličković.

Na pitanje kakva nas jesen očekuje, Veličković kaže da želi da bude optimista i da se neće ponoviti prošlogodišnja jesen.

“Ali, ako se ovakvi trendovi vakcinacije nastave i nepridržavanje epidemioloških mera nevakcinisanih, sledi nam sigurno četvrti talas. Možda ne nagao kao prethodni, ali će dugo trajati, što je iscrpljujuće za zdravstveni sistem, ali i pacijente koji u nekovid bolnicama čekaju na lečenje. To bi trebalo da izbegnemo”, rekla je dr Veličković.

Ona je navela i da je ovaj trenutak, u kojem leti imamo ovoliko pacijenata, i toliki broj zaraženih, vreme da se neke mere donesu, koje će ograničiti kretanje.

Na pitanje koliko je zdravstvenih radnika u Batajnici vakcinisano, dr Veličković je rekla da nema precizan podatak, jer pored stalno zaposlenih u toj bolnici, u ustanovi rade i lekari, medicinske sestre i nemedicinsko osoblje KSC i drugih, ali da je među lekarima sa kojima ona radi bio masovan odziv još na početku vakcinacije, kada je vakcinisan najveći broj lekara.

Dodaje da je manji odziv na vakcinaciju kod medicinskih sestara, iz različitih razloga – iracionalnih strahova, bojazni o uticaju vakcine na reprodukciju…

“Ali, mislim da se polako povećava i broj medicinskih sestara koje su vakcinisane”, dodala je dr Veličković.

Posebno je kao svetli primer ukazala na studente medicine koji su među tom populacijom najviše vakcinisani, čak 80 odsto studenata medicine je primilo vakcinu.

Na pitanje o obaveznoj vakcinaciji, dr Veličković je rekla da je njen lični stav, ako se odvagaju koristi i šteta, prednost obaveznoj vakcinaciji.

Poručila je i da mladi treba da se vakcinišu, da se moraju motivisati, ali i da oni moraju da pokažu solidarnost, da razmišljaju i o starijima i da slede primere svojih vršnjaka sa Medicinskog fakulteta.

“Neverovatno je da smo država koja je nabavila četiri vakcine, da građani mogu da biraju, a da je potrebno da se to još finansijski ili drugačije motiviše. Ljudi moraju da razmišljaju da čovečanstvo i medicina idu napred, da je medicina napredovala i da je upravo vakcina omogućila da se produži životni vek”, zaključila je dr Veličković.