in

U Kosovskoj Mitrovici 43 u bolnici, bez pacijenata na respiratoru

Elek za Tanjug ističe da je trenutna epidemiološka situacija na severu Kosmeta stabilna.

“Očito da su mere urodile plodom, pre svega držanje distance, nošenje zaštine opreme i zabrana okupljnja”, dodao je Elek.

On je rekao i da se u poslednjih nedelju dana primećuje nešto veći broj mlađih pacijenata koji su pozitivni na koronu.

Takođe, jedan deo pacijenata se nalazi na dužem lecenju, jer je reč o pacijentima koji imaju pridružene bolesti, kardiovaskularne, neuroloske ili su dijabetičari, pa zahtevaju nešto duže klinično praćenje.Jevtić: PCR test nije potreban za ulazak iz centralne Srbije

Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić negirao je danas informaciju pojedinih medija da je za ulazak na Kosovo iz centralne Srbije potreban PCR test.

“Ponovo su pojedini mediji objavili informaciju vezano za PCR testove za one koji na Kosovo dolaze iz centralne Srbije: PCR test nije potreban”, napisao je Jevtić na Tviteru.

Na pitanje ima li sumnje na britanski soj na severu Kosmeta, Elek kaže da nema naznaka da se on pojavilo.

Elek je posebno istakao dobru saradnju sa Vladom Srbije, Ministarstvom zdravlja i Kancelarijom za KiM, koji im svakodnevno izlaze u susret po pitanju snabdevanja, pa je zdravstveni centar potpuno snabdeven kiseonikom, zaštitnom opremom i lekovima.

Uz pomoć Kancelarije za KiM, zdravstveni centar je dobio rezervoar za kiseonik, kapaciteta 10 tona, kojim je obezbeđno snabdevanje neophodnim kiseonikom za deo bolnice koji ima 80 kiseioničkih mesta.

U okviru centra, cela zgrada internističkog bloka, sa 136 mesta, kao i pulmologija i infektivno odeljenje opredeljeni su za lečenje kovid pacijenata.

Ukupno, kapacetet je 188 mesta, ističe Elek i dodaje da se situacija sada znatno povoljnija, jer je bilo momenata kada su kapaciteti bili prenapregnuti.

On je istakao i da je dobar deo zdravstvenih radnika centra već vakcinisan, i da se taj proces nastavlja.

Inače, u tom zdravstvenom centru, u trećem talasu, koji je, nadaju se na kraju, obolelo je oko 200 zdravstvenih radnika, a ukupno, od početka epidemije oko 320. Preminulo je ukupno troje zdravstveih radnika u KBC u Mitrovici.

PCR laboratorija u Mitrovici-spas za brzo otkrivanje kovida

U PCR laboratoriji u Zavodu za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, koja je znatno olakšala testiranje građana severa i svih srpskih sredina na KiM, od 2. novembra, kada je otvorena, testirano je čak 8.003 uzoraka.

Laboratorija je izgrađena i opremljena u ekspresnom roku, za 45 dana, a njeno puštanje u rad, značilo je da se uzorci Srba sa KiM, više neće slati u “Torlak”, što je u početku bio slučaj, niti u Kraljevo ili Niš, zbog čega su se rezultati i duže čekali.

Sada, rezultat PCR testa stiže istog dana, a dva aparata imaju kapacitet obrade po 94 uzorka, za nepuna dva sata, ističe za Tanjug direktor Zavoda za javno zdravlje dr Miloš Mirković.

Prema njegovim rečima, laboratorija je izgrađena na zemljištu Zdravstvenog centra Kosovska Mitrovica, u blizini Internog odeljenja, gde su se nalazile garaže, koje se nisu upotrebljavale, pa su one srušene, a na njihovom sada su najmoderniji aparati za PCR testiranje.

“Zahvaljujući predsedniku Vučiću, vladi, Kancelariji za KiM, izgrađena je nova zgrada, stigla je najsavremenija oprema, a naš kadar je obučen”, rekao je Mirković i posebno zahvalio i direktoru Nacionalne referentne laboratorije Nenadu Dolovcu na pomoći i podršci.

Laboratorija je krenula sa radom u vreme pika epidemije i tada smo obrađivali 200 do 300 uzoraka dnevno.

“Domovi zdravlja koji funkcionišu u sistemu Srbije na teritoriji KiM gde je većinsko stanovništvo srpsko, vrši uzorkovanje, i donose svakog jutra. Mi obrađujemo i šaljemo rezultate istog dana, posle podne. Svi rezultati su registrovani u jedinstvenoj kovid bazi Instituta ‘Batut’”, rekao je Mirković.

Dodaje da je laboratorija u početku radila svaki dan, čak i subotom i nedeljom, jer je bilo potrebe, ali da sada radi ponedeljkom, sredom i petkom.

“Značaj laboratorije je veliki za ljude na KiM, jer u istom danu dajemo rezultate suspektnima na kovid 19, što omogućava lekarima da odmah daju adekvatnu terapiju”, ističe Mirković.

On pojašnjava da se svaki pacijent, koji je pozitivan na korona virus javlja na grudno odelje u KBC, gde se rade analize, rendgen snimci, i lakši slučajevi puštaju na kućno lečenje uz terapiju, dok se teže kliničke slike hospitalizuju.

“Nema problema sa snabdevanjem PCR testovima. Imamo i antigenske testove, i njih imamo dovoljno. Njih manje radimo ovde, u Zavodu, već ih dajemo bolnicama i domovima zdravlja, kako bi mogli da ih koriste kada im dođu hitni slučajevi. Ukoliko je posle toga potreban PCR test, onda se on radi ovde. Većinom se rezultati antigenskih i PCR testova poklapaju”, kaže Mirković.

Da je PCR laboratorija u samoj Mitrovici veoma značajna potvrđuje i direktor zdravstvenog centra, dr Zlatan Elek, jer je, kako kaže omogućila da se potvrda eventualne infekcije dobije istog dana, i tako se blagovremeno spreči širenje infekcije.

“Laboratorija je omogućila da svakodnevno možemo da testiramo građane, a to je najvažnije, da možemo da testiramo 300 do 400 uzoraka, ako ima potrebe”, rekao je Elek.

Vlada Srbije je u PCR laboratoriju u Mitrovici uložila 12 miliona dinara.