in

U Kripti Hrama počeo izborni Sabor, SPC bira 46. patrijarha

Saborom predsedava episkop sremski Vasilije jer je episkop šabački i admnistrator eparhije valjevske Lavrentije, koji je kao najstariji episkop bio planiran za predsedavajućeg, juče hospitalizovan u Kliničkom centru Srbije u Beogradu.

Saboru prisustvuje 36 vladika od ukupno 39 koliko ih je u Sinodu, a ne prisustvuju episkop šabački Lavrentije zbog bolesti, australijsko novozelandski Siluan i episkop zapadno američki Maksim.

U Kripti Hrama svakog vladiku sačekao je poseban sto, opremljen mikrofonom i monitorom na kome će biti snimani govornici, a svakom od njih biće dostupna i fascikla sa članovima Ustava SPC koji regulišu izbor poglavara, rokovnik za beleške sa logom Crkve i bočica sa alkoholom za dezinfekciju ruku.

Vrata Hrama zaključana su u 12. 00 časova, a ispred se nalazi veliki broj medijskih ekipa što govori o zainteresovanosti i važnosti ovog događaja.

Kandidat za patrijarha može biti svaki od 30 arhijereja SPC koji imaju najmanje pet godina eparhijske službe, a pravo da glasa ima njih 39, koliko Sabor broji članova, odnosno 36 koliko ih prisustvuje današnjem Saboru.

Prema proceduri, prvo arhijereji biraju između sebe sve dok ne izaberu tri kandidata, sa natpolovičnom većinom, za šta, kako se ranije spominjalo u medijima, najveću podršku vladika imaju imaju episkom bački Irinej, zagrebačko ljubljanski Porfirije i banjalučki Jefrem.

Vreme za odabir tri kandidata sa natpolovičnom većinom nije ograničeno, a kada se dobiju tri kandidata, apostolskim žrebom iz Jevanđela, novog, 46. patrijarha izabraće, kako Tanjug saznaje, arhimandrit Matej iz manastira Sisojevac iz eparhije Braničevske.

On je ušao u Hram nakon što je počelo zadesanje.

U medijima su se ranije pojavile spekulacije da je moguća opstrukcije izbora novog patrijarha i to nedolaskom jednog dela vladika na izborni Sabor, ali odaziv svih koji su bili u mogućnosti da dođu govori u prilog tome da opstrukcija neće biti.

Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve započeo je jutros svetom arhijerejskom Liturgijom sa prizivom Svetog duha izbor 46. patrijarha.

Liturgiju je služio mitropolit dabrobosanski Hrizostom, predsedavajući Svetim arhijerejskim Sinodom, koji je od smrti patrijarha Irineja obavljao dužnost čuvara patrijaršijskog trona, uz sasluženje arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

Većina analitičara i poznavalaca prilika u Srpskoj pravoslavnoj crkvi veruju da će novi patrijarh biti izabran već prvog dana Sabora jer su vladike već odlučile ko će biti njihovi kandidati.

Kako je zvanično saopšeno nakon što Sabor izbore 46. patrijarha SPC medijima će biti upućeno saopštenje sa njegovim imenom.

Raković: Očekujem da SPC danas dobije novog patrijarha

Istoričar Aleksandar Raković očekuje da će izbor biti završen do večernjih sati.

“Očekujem da se brzo, već u prvom, eventualno u drugom krugu, reši pitanje koja trojica ulaze u apostolski žreb odakle se izvlači ime novog srpskog patrijarha”, naveo je Raković u izjavi za RTS.

Raković kaže da se radi o važnom izboru za tron “ključne institucije za opstanak srpskog naroda”.

“Crkva je ostala jedina institucija srpskog naroda koja okuplja sve Srbe. Nakon razbijanja naše države 1991, 1992. pa 2006. godine, Srpska pravoslavna crkva jedina ‘zasvođuje’ čitav srpski narod. Za očekivati je da će i ubuduće srpski patrijarh igrati ulogu objedinitelja svih Srba”, kazao je Raković.

Povodom učestalih medijskih napisa da ima podela unutar SPC, Raković kaže da izvesna nesloga među arhijerejima postoji mada je to, prema njegovim rečima, mao prenaglašeno u medijima.

“Kada bude izabran patrijarh očekujem da će svi uskliknuti ‘aksios’, tj. dostojan. Tako će sve rasprave u proteklom periodu biti ostavljene po strani”, rekao je on.

A št se tiče političkog uticaja, Raković kaže da on uvek postoji, kao što postoji i uticaj crkve na državu.

“To je jedna interakcija i Srbi su skloni simfoniji srpske crkve i države”, naveo je Raković.