in

Vučević na međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu

“Evidentno se uspinjemo u istorijskoj vertikali dobrih odnosa koje kao zemlja negujemo sa Rusijom, a eklatantan primer za to su odličan prijem i atmosfera u kojima su se sve delegacije iz Srbije nalazile tokom boravka u Sankt Peterburgu. Takođe, tome pridružujem i vrlo korisne radne sastanke čiji će se efekti videti u budućnosti. Forum koji je obrađivao ekonomske teme na globalnom nivou je doprineo da mnoštvo novih znanja donesemo u našu zemlju, i da neka nova poznanstva pretvorimo u plodotvorne buduće aktivnosti u našem gradu. Prisustvujući govoru predsednika Putina, koji je pohvalio reakciju svoje zemlje na pandemiju izazvanu virusom Kovid-19, smelo mogu da napravim paralelu i da kažem da smo i mi u Srbiji bili na visini zadatka, koji nam je ova pošast nametnula i da smo, prvenstveno zahvaljujući predsedniku Vučiću, a potom i odgovornosti građana, uspeli maksimalno da očuvamo zdravlje ljudi i ekonomiju. U regionu smo konstantno prednjačili na polju imunizacije stanovništva, a to je bilo moguće zahvaljujući nabavkama vakcina iz više izvora, čime nam je omogućena normalizacija života i privrednih aktivnosti. Jedan od pokazatelja da se svet sve efikasnije bori protiv pandemije, jeste i održavanje ovog Foruma, koji nije organizovan onlajn. Želim da tako i ostane, da se sve više pristupa normalizaciji aktivnosti, kako na lokalnom nivou, tako i na polju međunarodnih aktivnosti. Sa Foruma nosimo generalnu poruku da je danas više nego ikad potrebno krenuti u intenzivan oporavak ekonomije i privrede i jačati sve vidove saradnje”, rekao je gradonačelnik Miloš Vučević koji je na Forumu obišao i štand Nižnjeg Novgoroda, grada pobratima Novog Sada, kao i izlagački prostor ruske kompanije Gasprom njeft čije je sedište poslovanja u Srbiji upravo u Novom Sadu.

Na marginama Foruma, gradonačelnik Vučević se sastao sa šefom Odeljenja za ekonomsku saradnju sa inostranstvom i međunarodne odnose Grada Moskve Sergejem Čerjominom.

“Informisao sam ga da je Srbija prešla prag od 50 odsto vakcinisanih, i da je u želji da pomogne napredak regiona, omogućila besplatnu vakcinaciju za državljane Bosne i Hercegovine. Takođe, dotakli smo se i izazova zbog strašnih pritisaka koje naša zemlja trpi oko Kosova i Metohije, kao i napora predsednika Vučića da sačuva stabilnost, ekonomsku snagu i integritet države. Dobili smo uveravanja da će Rusija uvek biti iza Srbije po ovom pitanju, posebno ceneći to što je naša zemlja jedina u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji”, naglasio je gradonačelnik.

Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu okuplja šefove država, političke lidere, premijere, ministre, guvernere, direktore vodećih ruskih i internacionalnih kompanija, kao i najuticajnije svetske medijske kuće. Cilj ovogodišnjeg skupa jeste podrška dijalogu usmerenom na jačanje odnosa između država, poslovnih krugova i kompanija, kao i razmatranje izazova sa kojima se suočava svetska privreda u vreme aktuelne pandemije.