in

Vučić sa kineskim ministrom odbrane: Moguća saradnja dve zemlje u vojnoj obuci

Vučić je poželeo srdačnu dobrodošlicu ministru Fengheu i naglasio da će ovaj susret uroditi još plodotvornijom saradnjom između naše dve zemlje.

“Uvereni smo da ova poseta predstavlja još jednu potvrdu čeličnog prijateljstva i sveobuhvatnog strateškog partnerstva Srbije i Kine, kao i znak njegovog produbljivanja u svim oblastima”, istakao je Vučić.

Dodao je da su Srbija i nadležni resori naše zemlje spremni da zajedno sa Kinom i njenim Ministarstvom nacionalne odbrane rade na daljem razvoju sveukupnih odnosa dve zemlje, posebno u oblasti vojnoekonomske, vojnomedicinske i vojnoobrazovne saradnje.

Sagovornici su se saglasili da je tradicionalno prijateljstvo naših zemalja, kao i konstantno produbljivanje prijateljskih odnosa dobilo poseban zamah tokom istorijske posete predsednika Kine našoj zemlji 2016. godine, čime je podignuto na nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva.

Vučić je još jednom izrazio zahvalnost na pomoći Kine Srbiji tokom pandemije Kovid-19, posebno istakavši da je uprkos pandemiji očuvan kontinuitet dijaloga i daljeg intenziviranja saradnje između dve države.

kina, srbija, vojska, saradnja

Sagovornici su konstatovali da je jedna od važnih karakteristika naših čvrstih bilateralnih odnosa i učešće Srbije u mehanizmu saradnje između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (17 + 1), kao i inicijativa „Pojas i put“, kojima Srbija pridaje veliki značaj i podršku.

Predsednik Srbije je još jednom posebno naglasio nepokolebljiv stav naše zemlje kada je u pitanju podrška politici „jedne Kine“ i dodao da izuzetno ceni dosledan stav Kine u pogledu poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Istakao je i da je zadovoljan dinamičnim razvojem vojne saradnje i izrazio interesovanje Srbije za njeno dalje intenziviranje. Predsednik je posebno naglasio da Srbija sa velikom radošću očekuje ponovnu posetu predsednika Si Ðinpinga Srbiji kada se za to steknu uslovi, nakon normalizacije epidemiološke situacije.

Moguća saradnja sa Srbijom u vojnoj obuci

Ministar Vej koji je imao priliku sa brojnom delegacijom iz Kine da se upozna i sa delom opreme, naoružanja i pokretnih sredstava koje koriste ove jedinice VS, poručio je da bi Vojska Kine i VS mogle imati saradnju u obuci u cilju povećanja sposobnosti dve vojske.

On je najavio je da će po povratku u Kinu predsednika Sija obavestiti o poseti Srbiji, a predsednik Vučić ga je zamolio da prenesu pozdrave predsedniku Kine Si Đipingu i zahvalio se gostima iz Kine na poseti.

vucic94433

Prikaz sposobnosti dela VS, kojem su prisustvovali i ministar odbrane Nebojša Stefanović i ambasadorka Kine Čen Bo, počeo je izvršenjem počasne paljbe, za šta su korišteni paradni topovi ZIS-76, sa manevarskim metkom 76 mm.

Zatim je usledio eskort vozila starije generacije među kojima je bilo i motorno vozilo Mercedes “Pulman 600”, koji je u upotrebu uvršten 1965. godine, od kada se u njemu u većem broju zvaničnih pojavljivanja vozio predsednik SFRJ, a danas se pet primeraka tri različite verzije Mecercdesa 660 u tri različite verzije cuva u Gardi VS

Potom su pripadnici 72.brigade za specijalne operacije izveli prikaz borilačkih veština, tehnike koje se primenjuju u toku obuke, a prikazane su najefikasnije tehnike džudoa i aikida odbrane i imobilizovanja protivnika.

Vojska je prikazala i tehnike delovanja u urbanoj sredini, ulazak u objekte sa ciljem iznenađenja protivnika, a demonstrirana je i protivteroristička borba u urbanoj sredini, pri ćemu je korišćeno oklopno vozilo “Milos”.

Svoje sposobnosti prikazao je odred specijalne jedinice Vojne policije “Kobre” protiv terorista u otetom vozilu,a na na kraju je izvršen prikaz egzercira Garde VS uz pratnju muzike Reprezentativnog orkestra Garde VS koji je osnovan 1831.

Ministru odbrane iz Kine i njegovoj delegaciji Vojska je potom predstavila i deo svoje opreme, naoružanja i pokretnih sredstava. Predsednik Vučić kineskom gostu lično je predstavio deo prikazane opreme, posebno oklopno vozilo “Miloš” srpske proizvodnje.

Kineski ministar je najviše interesovanja pokazao za ovo vožilo interesujući se za njegovie sposobnosti, ali se ztainteresovao iza oružje koje proizvode srpske kompanije, kao i za vojne pse.

Ministar Stefanović mu je ukazao je da se teško nalaze psi za te potrebe u našem regionu.

Ministar Vej zahvalio se što je kineska delegacija imala prilike da vidi prikaz sposobnosti dela VS i istakoa da su “spremnost, obučenost, odlučnost i opremljenost VS ” ostavili na njega dobar utisak.