in

Vujadinović: Srbija pokazuje na delu politiku pomirenja

Vujadinović je na sednici skupštinskog Odbora na kojem je bilo reči o pomoći Hrvatskoj u saniranju posledica od zemljotresa rekao da ta pomoć ima i političku poruku, navodeći da ona utiče i na odnos srpske zajednice u Hrvatskoj sa svim ostalim zajednicama koje tamo žive.

On je istakao da je Srbija bila među prvim zemljama, ako ne i prva, koja se, kaže, institucionalno uključila u pomoć susedima i bila jedna od najvećih donatora.

“Srbija je još jednom pokazala da pruža ruku ostavljajuću sve razlike iza”, rekao je Vujadinović.

On je, takođe, ukazao i da je Srbija donirala vakcine susedima u Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori, kao i da je Federaciji BiH ponudila ono što radi sa Republikom Srpskom.

“Tu pokazujemo da smo prave komšije i da ne mislimo samo na sebe kada je najteže”, rekao je Vujadinović.

Vujadinović je najavio da će ubuduće svakoj sednici Odbora za dijasporu prisustvovati predstavnici Uprave za dijasporu.

Sednici Odbora prisustvovao je i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić koji je istakao da je za solidarnost važna dobra ekonomska osnova.

“Odgovorna politika Vlade Srbije i njenog predsednika Aleksandra Vučića doprinosi tome da Srbija može odgovorno da se ponaša u trenucima kada je susedima potrebna pomoc”, rekao je gradonačelnik.

On je naglasio da je potrebno definisati šta je našim sunarodnicima potrebno i održati kontinuitet pružanja podrške i pomoći, čime ćemo pokazati da brinemo jedni o drugima i da smo jedan narod.

Članica Hrvatskog sabora i potpredsednica Srpskog narodnog veća Dragana Jeckov istakla je na sednici Odbora da je najvažnija pomoć Baniji koja je bila razorena zemljotresom stigla iz Srbije.

“Najveći deo posla na revitalizaciji treba uraditi u okvirima Republike Hrvatske, ali ono što se ne sme zaboraviti je činjenica da je prva i najznačajnija pomoc došla iz Republike Srbije, te se javno zahvaljujem predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić i svima koji su imali priliku da daju svoj doprinos”, rekla je ona.

Dodala je da pomoć nije samo materijalne prirode, ona je ispružena ruka srpskoj zajednici u Hrvatskoj.

Glavni kordinator u akciji Srpskog Narodnog Veća “Banija je naša kuca” Jelena Nestorović istakla je da su gubici nakon zemljotresa ogromni, da je poginulo mnogo ljudi, a neka sela su sravnjena sa zemljom.

“Banija je ostala bez vode, bez puteva, to je posao koji će trajati i nije odgovornost Srbije, ali doprinos Srbije jača Srbe u Hrvatskoj”, istakla je Nestorović.

Protojerej Saša Micović govorio je o žrtvama zemljotresa i koliko je bio razočaran svaki put kada je bio pitan koje nacionalnosti su žrtve.

“Zemljotres ne bira ni veru, ni nacionalnost, on razara sve pred sobom. Sve se može popraviti i nadoknaditi, ljudske žrtve su nenadoknadive”, rekao je protojerej.

On je naglasio da je Banija ostala pusta, bez ljudi, a nakon zemljotresa Petrinjska parohija je ostala bez ijedne crkve.

Predsednik Odbora je na kraju sednice pročitao molbu direktora Srpske kuće u Podgorici Emila Labudovica, kojoj se i licno pridružio, sa apelom da film “Dara iz Jasenovca” koji će premijerno biti prikazan 20. februara 2021. godine bude vidljiv i gledaocima Radio televizije Srbije u Crnoj Gori.