in

Vujović: Još skoro 210 miliona dinara za projekte u 22 lokalne samouprave

BEOGRAD –

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je danas u Palati Srbija ugovore sa 22 opštine i grada kojima će biti dodeljeno skoro 210 miliona dinara za finansiranje zamene kotlova u javnim ustanovama i ložišta u domaćinstvima, u cilju prelaska na ekološki čistije energente, kao za projekte pošumljavanja i ozelenjavanja javnih površina.

“Danas nastavljamo da potpisujemo ugovore kako bi lokalnim samoupravama što pre stavili na raspolaganje sredstva za ulaganje u nove kotlarnice, bilo gradske ili za domaćinstva, kao i u nove sadnice, jer je to jedan od najboljih načina da sledeću grejnu sezonu sačekamo sa znatno smanjenim aerozagađenjem koje dolazi iz ovih izvora“, rekla je ministarka Vujović.

Važan projekat za koji je danas potpisan ugovor jeste kompletna zamena kotlova u toplani u Valjevu za šta je odobreno 80 miliona dinara i još četiri miliona za pošumljavanje odnosno ozelenjavanje javnih površina. Po realizaciji ovih projekata, već u sledećoj grejnoj sezoni, očekuje se da će građani Valjeva disati znatno čistiji vazduh. Za projekte zamene individualnih ložišta danas su značajna sredstva odvojena za Niš i Užice.

Ministarka je čestitala svim lokalnim samoupravama na dobro pripremljenim projektima i pozvala ih da spremaju nove, za naredne konkurse Ministarstva.

„U narednom periodu planiramo da raspišemo konkurse i za eko parkove. Pozivam vas sve da se pripremate, da spremate projekte i da konkurišete“, poručila je Vujović.