in

Vulin: Srbija se izborila za pravo da sama odlučuje o sebi

“Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izborio se za pravo našeg naroda da odlučuje sam o sebi i to pravo nećemo dati ni ustupiti nikome. U tome je i veličina i vrlina onoga što vi radite, što se spremate da čuvate bezbednost i sigurnost svog naroda i da zadovoljite njegovu iskonsku potrebu za pravdom”, rekao je ministar obraćajući se studentima Kriminalističko-policijskog univerziteta.

Iz njegovog kabineta je saopšteno da je tom prilikom ministar podsetio da je prošlo 100 godina od kada je Arčibald Rajs upoznao čitav svet sa neshvatljivim zločinima koji su vršeni prema našem narodu.

“Sto godina kasnije srpski narod je još uvek tu, ponosan, uspravan i siguran da će i dalje biti ponosan i uspravan, obogaćen vrlinom koju za sebe ne mogu da kažu niti pripišu mnogo veći i bogatiji narodi koji su zločine u Mačvi i Posavini pre 100 godina vršili prema našem narodu”, rekao je Vulin.

Studentima je poručio da zlo koje je činjeno našem narodu, oni neće činiti nikada, nikome i nipošto, ali i da nikada neće zaboraviti da postoje da bi naš narod bio siguran i slobodan.

“Tragaćete za pravdom, ali nikada nećete prestati da tragate i živite za slobodu”, rekao je Vulin napominjući studentima da poziv koji su izabrali nije samo posao, već životna misija da budu na strani pravde i svog naroda.

Ministar je studentima poželeo da budu dostojni ponavljanja i da narod kome pripadaju nikada ne ostave bez utehe, podrške i snage.

“Pre 100 godina Arčibald Rajs je došao, upoznao i zaljubio se u jedan malobrojan, ali beskrajno hrabar narod. Narod koji je bio pođednako uspravan u trenucima patnje i u trenucima pobede. U narod koji nikada drugima ni većima ni grešnijima od sebe nije naneo ono zlo koje je činjeno njemu. Sto godina kasnije, nakon decenije lutanja i napuštanja svog suvereniteta, srpski narod čvrsto drži svoju sudbinu u svojim rukama”, zaključio je Vulin.

Rektor Kriminalističko-policijskog univerziteta Dane Subošić poručio je da je 100 godina visokog policijskog obrazovanja u Republici Srbiji jubilej koji malo koja ustanova ima.

vulin

“Našoj generaciji pripala je čast da obeležimo taj datum”, rekao je Subošić i podsetio na razvoj policijskog obrazovanja kroz istoriju.

Sa podsećanjem na Arčibalda Rajsa, sećamo se, kako je rekao, i prve policijske škole, zatim Više škole unutrašnjih poslova, koja je osnovana na ovoj lokaciji 1972. godine.

Toj školi se pridružila i Policijska akademija 1993. godine, koja je funkcionisala u okviru Instituta bezbednosti, današnjeg sedišta Bezbednosno-informativne agencije, rekao je Subošić.

On je ukazao da su se 2006. godine Viša škola i Policijska akademija ujedinile u Kriminalističko-policijsku akademiju, koja je 2018. dobila status Kriminalističko-policijskog univerziteta.

Ministar je najboljim diplomiranim studentima uručio srebrnu značku, a u ime svih diplomaca nagrađeni Milan Jovanović zahvalio se profesorima na KPU na kvalitetnom obrazovanju, koje je omogućilo da se kroz stručne prakse i vannastavne aktivnosti diplomci valjano osposobe za početničke poslove policijskih službenika.

“Zahvaljujemo se na pruženom znanju, veštinama i kompetencijama koje smo stekli obrazovanjem na ovom Univerzitetu i koje ćemo steći radeći u Ministarstvu unutrašnjih poslova, a koje će biti primenjeno u praksi na dobrobit Republike Srbije i svih koji žive pod njenom jurisdikcijom”, rekao je Jovanović.

Povodom obeležavanja jubileja, Subošić uručio je Ministarstvu unutrašnjih poslova plaketu “dr Arčibald Rajs”.

Ministar je takođe obišao Departman za kriminalistiku, kao i izložbu posvećenu stogodišnjici visokog policijskog obrazovanja, naveo je MUP.