in

Vulin: Tzv. Kosovo ne sme postati član Interpola

Ukoliko Priština ponovo podnese zahtev za članstvo u Interpolu, Srbija će, prema rečima ministra, energično i argumentovano boriti kako bi to sprečila, jer je to u suprotnosti sa međunarodnim pravom, ali i samim smislom postojanja ove organizacije, saopštio je MUP.

Takozvano Kosovo, kako je naveo, ne sme da bude član bilo koje međunarodne organizacije, posebno ne one koja raspolože informacijama o kriminalu i organizovanim kriminalnim grupama.

Vulin je istakao da, i pored toga što se Priština Vašingtonskim sporazumom obavezala da ne sme da bude član Interpola, Srbija dobro zna da Priština ne drži reč.

“Srbija je odgovorna i ozbiljna država i spremna je da odreaguje na sve poteze Prištine i pritiske velikih sila”, istakao je ministar Vulin.

Na sastanku su dogovoreni konkretni koraci koje će Koordinaciono telo preduzimati u narednom periodu kako bi Srbija potpuno spremno dočekala eventualno podnošenje zahteva Prištine za članstvo u Interpolu i mogla odmah pravovremeno da reaguje.

Prijem tzv. Kosova u Interpol odbijen je 2018. godine jer su države članice glasale protiv toga, a godinu dana kasnije ponovo je bilo podnelo zahtev za prijem, ali je kasnije taj zahtev povuklo.