in

Dve ministarke u Belom blatu: Poziv ženama na selu da apliciraju za EU fondove

“Naš zajednički cilj je da učinimo sve da danas žene u Srbiji budu ne samo zaposlene i da tako utiču na privredni rast i ekonomiju države, već je takođe važno da budu jednako plaćene za iste poslove kao muškarci”, rekla je Mihajlović.

Mihajlović je rekla da će se u saradnji sa lokalnom samoupravom i Delegacijom EU koja je podržala projekat čiji je cilj jačanje rodne ravnopravnosti, pokušati da se učini korak više i omogući da dobiju opremu kako bi sve ono što proizvode mogle da plasiraju na tržište.

Mihajlović je dodala da će se u dogovoru sa gradonačelnicima i predsednicima opština omogućiti prostor za udruženja koja ga nemaju.
“Zamolićemo i građevinske kompanije koje su društveno odgovorne da pomognu da se poprave prozori i krov na staroj etno kući kako bi to mesto ostalo i za buduće generacije”, poručila je Mihajlović.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura rekao je da inicijativa koje preduzimaju meštani Belog Blata mogu da budu dobar primer široj društvenoj zajednici i da će naredne godine poseban akcenat biti na ekonomskom osnaživanju žena i ženskom preduzetništvu kao i da će više novca za te namene biti opredeljeno u budžetu.

Predsednica Zrenjaninskog edukativnog centra Radoslava Aralica rekla je da se u Mrežu “Ženski divan” uključilo pet udruženja i da sledi najvažniji posao, a to je plasman proizvoda na tržištu. Za to je, kaže važna podrška lokalnih samouprava, kao i pomoć u promovisanju proizvoda.

Šef operacija u Delegaciji EU u Srbiji Ingve Engstroem rekao je da mu je veoma drago da su imali priliku da podrže ovu inicijativu kroz organizaciju

UN Women.

Istakao je da EU podržava Vladu Srbije u tome da radi na unapređenju rodne ravnopravnosti i da integriše tu temu u redovne mere, ali i konkretne inicijative poput Mreže “Ženski divan”.

U poseti udruženju učestvovala je i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović koja je govorila o značaju uključivanja žena na selu u ruralni razvoj i kreativno učešće u predstojećim konkursima EU.

Ona je istakla da su od ukupnog broja vlasnika poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji, manje od 20 odsto žene što je znatno niže od evropskog proseka koji iznosi 30 odsto. Joksimović je navela da je to nešto što ima svoje korene u našoj tradiciji i podsetila da se vrlo često žene čak odriču svog udela u nasledstvu.

poseta, jok, mihaj, belom, blatu

Predstavljajući projekat “Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti” koji finansira EU iz IPA programa za 2016. godinu, Joksimović je kazala da je to dobar primer kako su iskorišćena sredstva evropskih fondova i pozvala i druge ljude da se pokrenu i umreže kroz udruženja i apliciraju za sredstva.

“Projekat je vredan oko dva miliona evra i sprovodi se od 2018. godine do februara 2021. godine i ima za cilj da podstakne žensko preduzetništvo posebno u seoskim sredinama. To su ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti”, rekla je Joksimović.

Ona je poručila da će IPA i u naredna programiranja uključiti slične projekte ženskog preduzetništva, a posebno u svrhu osnaživanja žena na selu i razvijanja održivog seoskog turizma.

“Iz sredstava IPARD-a za poljoprivredni razvoj smo odvojili značajan novac zajedno sa EU za razvoj održivog ruralnog turizma. Taj poziv traje do 31. oktobra i to su sredstva u iznosu od 5.000 do 300.000 evra po projektu”, rekla je ministarka.

Joksimović je pozvala sve u Srbiji, a posebno žene koje su vlasnice poljoprivrednih gazdinastava, a koje imaju ideju kako da unaprede ruralni turizam, da se angažuju i iskoriste dostupna sredstva.

“Na taj način unapređujemo našu ekonomiju i celu našu zemlju, a žene su tokom pandemije pokazale da su najvitalniji deo našeg društva”, poručila je Joksimović.