in

Dvojica državljana Hrvatske oštetili 1.500 privrednih društava iz Srbije

U saopštenju tužilaštva se precizira da se osumnjicenima stavlja na teret da su tokom septembra u Beogradu, na više različitih lokacija, u nameri da sebi pribave protivpravnu imovinsku korist, lažnim prikazivanjem činjenica sprska privredna društva doveli u zabludu i oštetili ih.

H.P se sumnjiči da je angažovao privredno društvo da izradi 186.300 primeraka ponuda za upis u privredni registar koji je preko drugog privrednog društva vodio jedan od osumnjičenih, precizira tužilaštvo.

On je pisanim putem pozivao zainteresovane privredne subjekte da izvrše uplate od 4.500 dinara na račun tog privrednog društva.

Na osnovu odštampanih ponuda i dostavljenih uplatnica 1.572 privredna subjekta izvršilo je uplate traženog novca, iako nije oformljen registar u koji su upisani podaci tih privrednih subjekata.

Na taj način osumnjičeni su pribavili imovinsku korist od oko sedam miliona dinara. Osumnjičenima se na teret stavlja produženo krivično dela prevara u saizvršilaštvu. Nakon što su saslušani, sud im je na predlog tužilaštva odredio pritvor od 30 dana.