in

Ekološka katastrofa i pomor riba kod Kamčatke

Teretni tanker je sklonjen sa mesta gde se dogodio incident, ali je voda i dalje zagađena, navodi se u izveštaju iz Rusije.

Vlasništvo nad brodom još nije određeno, rekao je danas za agenciju TAS izvor iz službe za hitne intervencije.

Kamčatka ugrožena zagađenjem

Okružna kancelarija ruske Federalne agencije za ribarstvo pokrenula je upravni postupak zbog zagađenja u zalivu Avača na Kamčatki, saopšteno je danas iz kancelarije Irine Jarovaje, potpredsednice ruske Dume koja je bila u radnoj poseti tom regionu.

“Zbog kršenja administrativnih propisa, pokrenut je upravni postupak zbog kršenja specijalnih procedura”, saopšteno je iz pres službe potpredsednice Dume.

Jarovaja je obišla plaže u zalivu Avača sa guvernerom Kamčatke Vladimirom Solodovim i načelnicima regionalnih nadzornih agencija. Ruski ministar za životnu sredinu Dmitrij Kobilkin izjavio je da se situacija na Kamčatki analizira.

“Preliminarni izveštaji govore da je došlo do curenja u tankeru, koji je uklonjen, ali se nafta razlila duž obale i plaže na Kamčatki. Toksične materije čini i fenol. Istraga je u toku, namera je da se utvrdi ko je odgovoran za zagađenje. Ta ruta je popularna za teretne brodove na Pacifiku”, rekao je izvor.

Izveštaji ruskih službi govore i da je veća količina otrovnog fenola i nafte pronađena tik uz obalu, na mestu gde se nalazi Halaktjurski plaža, popularno mesto za lokalno stanovništvo.

Svedoci su rekli da su se na obalama pojavile brojne uginule morske životinje.

Takođe, fenol i nafta su identifikovani u još tri oblasti u regionu Kamčatke.

Fenol je otrovna supstanca koja kod ljudi izaziva vrtoglavicu, malaksalost, dijareju, nesanicu, a može uzrokuje oboljenja jetre i bubrega, pa i smrt, ako je u većim dozama.