in

Brnabić: “Shandong Hi-Speed Group” brz i pouzdan partner, put do Valjeva godinu dana pre roka

Brnabić je istakla da se ta kompanija u Srbiji već pokazala kao brz, pouzdan i efikasan partner, a razgovarano je o projektima koji su u toku, kao i o potencijalima i planovima za buduću saradnju posebno kada je reč o putnoj infrastrukturi, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Brnabić je podvukla da se ekonomski rast Srbije i njenog BDP zasniva, između ostalog, i na realizaciji velikih infrastrukturnih projekata na kojima radove izvode kineske kompanije.

Izgradnja brze saobraćajnice Valjevo-Lajkovac je jedan od takvih projekata, a istaknuto je i da je navedena kompanija uspešno završila više od 50 kilometara u punom profilu na Koridoru 11 (deonice Obrenovac-Ub i Lajkovac-Ljig).

Takođe, Kompanija “Shandong Hi-Speed Group” zainteresovana je i za pripremu i realizaciju izgradnje auto-puta Beograd (Borča)-Zrenjanin i Zrenjanin-Novi Sad.

“Za nas je ovo više od infrastrukturnih projekata, za nas je ovo građenje Srbije”, podvukla je premijerka i zahvalila predstavnicima kineske kompanije što u tome učestvuju.

Izvršni direktor Meng Jan zahvalio je premijerki na značajnom priznanju njihovom radu u Srbiji i dodao da je njima to podsticaj da nastave sa kvalitetnim radom, ali i da će iskoristiti svoj uticaj u Kini kako bi i druge kompanije ulagale u našoj zemlji u raznim sektorima.

On je precizirao da je do sada Kompanija “Shandong Hi-Speed Group” u projekte u Srbiji i Republici Srpskoj uložila oko 400 miliona evra i da je to tek početak saradnje.

Meng Jan je takođe obećao da će radovi na izgradnji brze saobraćajnice Valjevo-Lajkovac biti završeni do kraja novembra 2022. godine, što je godinu dana pre ugovorenog roka.

Sastanku u Vladi Srbije prisustvovala je i ambasadorka Čen Bo koju je premijerka Brnabić zamolila da prenese kineskom rukovodstvu zahvalnost na pomoći u borbi protiv korona virusa i brzoj i efikasnoj nabavci vakcina Kompanije Sinofarm za imunizaciju stanovništva u Srbiji.