in

ISTEKAO JE ROK ZA PRIJAVU ZA MINIMALAC, STIŽE I POSLEDNJIH 15.450 DINARA: Kome sada sledi isplata?

Kako je saopšteno, rok za prijavu svih preduzeća za državnu pomoć je istekao, a kada je reč o poslednjoj rati minimalca u okviru trećeg paketa mera, koja će biti isplaćena 8. juna.

Tada će svi preduzetnici, mikro, mala, srednja i velika preduzeća za svakog prijavljenog radnika dobiti po 15.450 dinara. Na dan isplate, u mnogim preduzećima radnici će dobiti i drugi deo plate.

Sa ovom isplatom praktično se zaključava treći paket pomoći koji je uključivao podršku svim preduzećima. Ova podrška praktično je pokrila zarade za mart, april i maj, a firme će ukupno, po svakom radniku, dobiti nešto više od 46.000 dinara, odnosno tri puta po 15.450, što je polovina januarske minimalne plate u Srbiji.

Pravo na ovu pomoć ima tačno 1.505.093 radnika zaposlenih kod preduzetnika, mada je broj prijavljenih bio značajno manji.

Podsetimo, država je privredu u okviru prvog i drugog ekonomskog paketa pomoći, prošle godine, podržala sa ukupno tri mesečna minimalca i dva puta po 60 odsto iznosa minimalne zarade.

Prvi je na račune kompanija uplatila početkom maja, drugi u junu, a treći u julu prošle godine. Velika preduzeća dobila su tri puta po 15.000 dinara za svakog radnika, a svi ostali po 30.000, odnosno po ceo minimalac.

U okviru drugog paketa mera, radnicima je u avgustu i septembru isplaćeno po 60 odsto minimalne zarade, odnosno ukupno po 36.000 dinara.

foto: Profimedia

Kalendar isplata i prijava za ostalu državnu pomoć:

  • 15. jun – kraj prijave za za 3.000 dinara za vakcinisane
  • druga polovina juna – uplata 3.000 dinara za vakcinisane
  • Septembar – penzioneri dobijaju dodatnih 50 evra
  • Novembar – isplata drugih 30 evra za sve kategorije građana

Što se tiče penzionera, posle isplate od 30 evra u maju, i 3.000 dinara za vakcinisane, oni će u septembru dobiti i dodatnih 50 evra. Sledeće isplata je u novembru i tada će svi ostali građani dobiti drugih 30 evra.

I penzioneri će u novembru dobiti svojih 30 evra i tako doći do ukupne cifre od 110. U novembru će i nezaposleni dobiti svojih 30 i tako doći do ukupne cifre od 120 evra.

Bonus video:

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Blic)