in

IT sektor i energetika – primamljivi za američka ulaganja (AUDIO)

Na skupu je ocenjeno i da su informacione tehnologije i energetika sektori sa najvećim prostorom za ulaganja. Za RNS, Branka Dragović Savić.

Stvaranje poslovnog ambijenta jasnih pravila i kvalitetnih institucija ključni su za dalji rast privrede pa i za rešavanje problema masovnog odlaska mladih iz Srbije te posledično nedostatkom radne snage u zemlji koji se već oseća u svim granama industrije, ukazuje predsednik UO američke PK Zoran Petrović.

Regionalna programska menadžerka organizacije E3 International Lena Bratić smatra da zelena energetska tranzicija može doprineti da se mladi ljudi zadrže u Srbiji jer privlači ogromne investicije.

“Strateška orijentacija Srbije je da idemo ka visoko sofisticiranim industrijama i da znanje dovedemo kod nas, na prvom mestu, administrativno-uslužne delatnosti a na drugom, informisanje i komunikacije. Pored istraživanja i razvoja, ovo su nam prioriteti”, rekao je Savetnik za strateška ulaganja u Vladi Srbije Nemanja Jeftović.

Za sistemske reforme neophodna je saradnja privatnog i javnog sektora, ocenjuje direktor Digitalne Srbije Nebojša Đurđević.

“Mi više nemamo jeftinu radnu snagu već imamo talentovanu, kvalitetnu radnu snagu koja donosi veliku dodatnu vrednost i to je naša konkurentna prednost”.