in

Mali: Usvojen predlog zakona o e fakturama, kao i predloge zakona za treći paket pomoći

“Reč je o proširenju garantne šeme od prošle godine, koja je iznosila dve milijarde evra a sada je proširujemo za dodatnih 500 miliona evra, kako bi preduzeća mogla bolje da funkcionišu u krizi”, rekao je Mali.

Ministar podseća da su to krediti koje banke daju privredi, a za koje garantuje država.

Drugi predlog zakona, dodaje Mali, odnosi se na još jednu garantnu šemu za preduzeća koja su u lošijem finansijskom položaju, a vredna je 500 miliona evra.

“Za te kredite država garantuje još više, ukoliko to preduzeće ne vrati kredit banci, deo vraća država u njegovo ime”, pojasnio je ministar.

Treći predlog zakona je o isplati 60 evra svim punoletnim građanima, dodaje ministar, i podseća da prijava za tu vrstu pomoći počinje 28. aprila i trajaće do 15. maja.

Prijavljivanje za 60 evra biće isto kao i prošle godine, preko kol centra i portala Uprave za trezor.

“Pozivam sve građane da se jave. Mi ćemo prvih 30 evra isplatiti u maju, a narednih 30 evra u novembru. Samo jednom je neophodno da se prijavite da dobijete dva puta po 30 evra”, rekao je Mali.

Očekuje da će se taj Predlog zakona u naredne dve do tri nedelje naći u parlamentu i da će krenuti u primenu čim ga poslanici odobre.

Ministar podseća da se prošle godine za pomoć od 100 evra prijavilo 6,2 miliona građana.

“Time pokazujemo da su nam finansije i dalje stabilne, da imamo novca i želimo da pomognemo svim građanima s obzirom da se pandemija koronavirusa produžila”, rekao je Mali.

Četvri Predlog zakona je zakon o osiguranju koji bi, kako kaže Mali, trebalo da reši pitanje društvenog kapitala u osiguravajućim društvima.

“Prevashodno ovde mislim na tri društva – Dunav osiguranje, DunavRE i Triglav osiguranje. Rešićemo tako što ćemo društveni kapital u tim institucijama raspodeliti tako da 70 odsto ide državi, 25 odsto sadašnjim i bivšim zaposlenima i pet odsto u akcijski fond”, objasnio je Mali.

Na takav način će, kaže, biti izdefinisana vlasnička struktura u tim institucijama i “staviti tačka” na društveni kapital koji i dalje postoji.

Poslednji Predlog odnosi se na zakon o e-fakturama koji će, prema rečima ministra, poboljšati poslovanje privrednih subjekata.

Predlog zakona o e-fakturama danas na sednici Vlade

Predlog zakona o elektronskom fakturisanju, kojim se sistemski uređuje oblast slanja, prijema i čuvanja elektronske fakture usvojen je današnjoj sednici Vlade Srbije.

On je na svom Instagram profilu naveo da taj Predlog zakona sledi najbolju praksu prelaska na elektronsko fakturisanje koju primenjuju države EU.

“Njime se unapređuje transparentnost, pravna sigurnost i konzistentnost pravnog okvira koji reguliše oblast elektronskog fakturisanja”, naveo je Mali.

Ističe da će korišćenje sistema elektronskih faktura biti besplatno i da se time neće stvoriti dodatni troškovi za njegove korisnike.

Takođe, ministar je naveo da će taj zakon omogućiti uštedu u vremenu potrebnom za rad sa fakturama, jer nestaje potreba za izdavanjem, primanjem i čuvanjem faktura u papirnom obliku.

Objasnio je da će ušteda u vremenu biti ostvarena i zbog toga što pretraga elektronskih faktura zahteva manje vremena od pretraživanja papirnih arhiva.