in

Mali: Usvojen predlog zakona o e fakturama, kao i predlozi zakona za treći paket pomoći

Ministar finansija Siniša Mali je naveo da taj Predlog zakona sledi najbolju praksu prelaska na elektronsko fakturisanje koju primenjuju države EU.

“Njime se unapređuje transparentnost, pravna sigurnost i konzistentnost pravnog okvira koji reguliše oblast elektronskog fakturisanja”, naveo je Mali.

Ističe da će korišćenje sistema elektronskih faktura biti besplatno i da se time neće stvoriti dodatni troškovi za njegove korisnike.

Takođe, ministar je naveo da će taj zakon omogućiti uštedu u vremenu potrebnom za rad sa fakturama, jer nestaje potreba za izdavanjem, primanjem i čuvanjem faktura u papirnom obliku.

Objasnio je da će ušteda u vremenu biti ostvarena i zbog toga što pretraga elektronskih faktura zahteva manje vremena od pretraživanja papirnih arhiva.

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici set predloga zakona iz oblasti finansija, među kojima su i zakonska rešenja o novčanoj pomoći građanima za ublažavanje posledice pandemije Kovid-19 u iznosu od 60 evra, kao i o dodatnoj pomoći za privrednike i najugroženije sektore i kompanije.