in

Mali: Vlada danas o tri zakona pomoći privredi i građanima, prijave od 28. aprila do 15. maja

“Reč je o proširenju garantne šeme od prošle godine, koja je iznosila dve milijarde evra a sada je proširujemo za dodatnih 500 miliona evra, kako bi preduzeća mogla bolje da funkcionišu u krizi”, rekao je Mali.

Objasnio je da će rok vraćanja kredita, u okviru nove garantne šeme za ugrožena preduzeća biti pet godina, sa grejs periodom otplate od 18 do 24 meseca, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Mali je naveo da će se pred Vladom naći i zakonsko rešenje kojim se definiše isplata 60 evra pomoći građanima, te da očekuje da će u naredne dve do tri sedmice ti predlozi biti izglasani u parlamentu.

„Prijava za ovu pomoć počinje 28. aprila i trajaće do 15. maja. Postupak će biti kao i prošle godine pa će se prijave podnositi putem sajta Uprave za trezor Republike Srbije, kao i putem kol-centra”, rekao je on.

Podsetio je da će prvih 30 evra biti isplaćeno u maju, a drugih 30 u novembru i napomenuo da će penzioneri dobiti dodatnih 50 evra.

Ministar je istakao da se nastavljaju razgovori sa najugroženijim sektorima, posebno zanatlijama, ali i fitnes centrima, noćnim klubovima, event centrima, kao i da on shvata njihovu zabrinutost.

„Zato smo i organizovali tri paketa pomoći države. Krojači, frizeri, kozmetičari dobijaju pomoć automatski bez prijavljivanja”, istakao je on.

Ocenio je da se ipak vidi svetlost na kraju tunela, o čemu govori i rezultat na kraju prošle godine, kada je Srbija imala jednu od najmanjih kontrakcija BDP-a u Evropi, kao i stopu nezaposlenosti od devet odsto.

Napomenuo je i da ohrabruju rezultati iz prva dva meseca ove godine kada smo imali 7,5 milijardi dinara suficita a bio je planiran deficit.

Kada je reč o daljim planovima naveo je da je trenutno jedan od najvažnijih projekata izgradnja kanalizacione mreže u 65 lokalnih samouprava, fabrike za prečišćavanje vode i kanalizaciona mreža, za šta će se obezbediti dodatna sredstva.

Predlog zakona o e-fakturama danas na sednici Vlade

Predlog zakona o elektronskom fakturisanju, kojim se sistemski uređuje oblast slanja, prijema i čuvanja elektronske fakture biće na današnjoj sednici Vlade Srbije, objavio je Mali.

On je na svom Instagram profilu naveo da taj Predlog zakona sledi najbolju praksu prelaska na elektronsko fakturisanje koju primenjuju države EU.

“Njime se unapređuje transparentnost, pravna sigurnost i konzistentnost pravnog okvira koji reguliše oblast elektronskog fakturisanja”, naveo je Mali.

Ističe da će korišćenje sistema elektronskih faktura biti besplatno i da se time neće stvoriti dodatni troškovi za njegove korisnike.

Takođe, ministar je naveo da će taj zakon omogućiti uštedu u vremenu potrebnom za rad sa fakturama, jer nestaje potreba za izdavanjem, primanjem i čuvanjem faktura u papirnom obliku.

Objasnio je da će ušteda u vremenu biti ostvarena i zbog toga što pretraga elektronskih faktura zahteva manje vremena od pretraživanja papirnih arhiva.