in

Najava značajnog egipatskog ulaganja u poljoprivredu

Mahmutović je naglasio dam je “Kairo tri A grupa” najveći proizvođač hrane u Egiptu, najveći uvoznik žitarica i proizvođač voća i povrća.

“Danas smo razgovarali o konkretnim mogućnostima saradnje, a za nas je veoma važno da su oni najveći uvoznici kukuruza, dok smo mi jedna od država koja ima najveće količine te žitarice za izvoz. Izrazili su i zainteresovanost da u Srbiji izgrade regionalni centar sa hladnjačom za otkup voća iz Srbije i okolnih zemalja radi izvoza u Egipat. U sledećoj fazi bi se tu izgradila i fabrika za preradu voća i pravljenja koncentrata koji bi služili za različite proizvode, sokove i drugo”, najavio je Mahmutović.

Dodao je da je za naše poljoprivrednike veoma važno da se ti projekti realizuju.

“Procene su da će ove godine Srbija imati osim 4,2 miliona tona kukuruza za sopstvene potrebe i preko 3,8 miliona tona za izvoz, a godišnji uvoz ‘Kairo tri A grupe’ za potrebe Egipta je 3,5 miliona tona ove žitarice, dakle gotovo celokupna naša količina za izvoz. Oni sarađuju sa Nestleom, Mekdonaldsom, Koka kolom i mnogim drugim svetskim kompanijama”, rekao je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede.

Dodao je da je egipatska kompanija zainteresovana i za voće iz Srbije, pre svega jabuke i crveno voće.

“Mi smo velika firma koja se bavi proizvodnjom stočne hrane i hrane za ljude, i mislimo da je ovde jako dobra prilika za ulaganja, naročito u poslu sa otkupom poljoprivrednih proizvoda, ali i izgradnje fabrike, jer postoje sirovine kojem su zaista veoma dobrog kvaliteta”, rekao je predsednik “Kairo tri A grupe” Ajman el Gamil.

Naglasio je zainteresovanost svoje kompanije za pravljenje različitih proizvoda od jagoda, bobičastog voća i jabuka, kao što su koncentrati za sokove, suvo voće i to u velikim količinama.

“Pre svega se bavimo uvozom žitarica za potrebe Egipta, ali i okolnih zemalja. Bavimo se mlinarskom industrijom, proizvodnjom skroba, glukoze, fruktoze, što dobijamo preradom kukuruza, ali se bavimo i voćem koje izvozimo u skoro 40 zemalja. Ovde smo pre svega zbog toga da bismo u tim oblastima razvili saradnju između Egipta i Srbije”, naveo je El Gamil.

On je dodao da “Kairo tri A grupa” ima i značajnu živinarsku proizvodnju od 60 miliona brojlera godišnje i dominantno učešće u toj oblasti na lokalnom tržištu.

Zbog toga je jedna od tema razgovora bila i mogućnost izvoza mesa iz Srbije, pre svega goveđeg.

Nakon sastanka domaćini su goste iz Egipta odveli u obilazak voćarskih plantaža u Sremu i Mesne industrije “Srem Šid” u Šidu.