in

NALED o Zakonu o javnim nabavkama nakon godinu dana od primene (AUDIO)

Godinu dana od primene novog Zakona o javnim nabavkama, prema kojem se ponude podnose elektronski, pokazali su se i nedostaci, koje je, kako poručuju i naručioci i ponuđači, potrebno otkloniti.

Novim Zakonom o javnim nabavkama predviđeno je da se svi postupci od sredine prošle godine sprovode isključivo elektronski preko novog Portala javnih nabavki.

Tim regulatornim okvirom zadovoljno je 62 odsto ponuđača i čak 97 odsto naručilaca, dok mnogi nisu znali da navedu konkretne nedostatke, kaže Jovan Komšić iz Naled-a.

“Najviše ljudi koji su izneli primedbe se slaže oko toga da su potrebne obuke radi usavršavanja i primenu znanja” rekao je Komšić.

Osim što je novi portal brži, lakši i pregledniji za rukovanje, Milica Bojanić iz gradske uprave Sremska Mitrovica istakla je da je primetna manja konkurencija među ponuđačima, zbog, kako se pretpostavlja nedovoljne informisanosti ali i obučenosti za rad na novom portalu.

Predsednica Udruženja “Ponuđači Srbije” Jasmina Marković kaže da nije bilo dovoljno vremena kako bi se pripremili za primenu novog zakona, te je zbog toga mnogo ponuda obustavljeno.

Osim toga, ukazala je da su pojedine odredbe zakona, navodeći posebno onaj koji se odnosi na e-izjavu o ispunjenosti kriterijuma za izbor ponuđača, podložne malverzaciji.

Ponuđači obuhvaćeni istraživanjem odgovorili su i da bi ih bolja kontrola i transparentnost motivisali da se pokrenu.

Posle godinu dana od primene novog Zakona i Portala javnih nabavki predstavnici ponuđača i naručilaca poručuju da su na potezu nadležni za preduzimanje konkretnih koraka za otklanjanje nedostataka.