in

OPEK snizio prognozu rasta tražnje, nafta dodatno posustala

Severnomorska nafta Brent je pojeftinila za 39 centi ili 0,6 odsto, na 60,75 dolara za barel na azijskom trgovanju do 7:43 časova po srednjoevropskom vremenu, nakon pada od pola procenta na prethodnoj trgovinskoj sesiji.

Američka WTI nafta je potonula za 44 centa ili 0,8 odsto, na 57,80 dolara za barel, produbivši gubitak zabeležen u četvrtak kada se cena spustila za 0,8 procenata, prenosi Rojters.

Oba tipa nafte, koji važe za globalne cenovne repere na tržištu “crnog zlata”, samo pre dva dana su zabeležila najviše nivoe od januara 2020. godine.

Prema novoj proceni OPEK-a, potražnja za naftom širom sveta će se 2021. godine oporavljati sporije nego što se ranije mislilo.

Naftni kartel sada predviđa da će u 2021. potražnja za naftom prosečno iznositi 96,1 milion barela dnevno, što je porast od 5,8 miliona barela na dnevnom nivou, odnosno za 100.000 barela dnevno manje u odnosu na prognozu iz januara.

OPEK je u mesečnom izveštaju naveo da je tražnja u 2020. godini opala za 9,7 miliona barela dnevno na prosečnih 90,3 miliona barela, što je za 30.000 barela manje od prvobitne procene.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) saopštila je juče da ponuda nafte i dalje nadmašuje tražnju na globalnom nivou, ali i da se očekuje da će vakcinacija protiv kovida-19 podržati oporavak potražnje.

Zalihe američke sirove nafte su neočekivano pale prošle nedelje za više od 6,0 miliona barela, a nasuprot tome rafinerije su zabeležile rast proizvodnje do nivoa pre pandemije, prema podacima Uprave za energetske informacije (EIA).

Zalihe benzina u SAD su skočile iznad očekivanja, za 4,3 miliona barela u poslednjih nedelju dana. Tražnja za benzina tokom poslednje četiri nedelje bila je za 10 odsto manja nego u istom periodu 2020. godine.