in

Skoro 1000 prijavljenih poljoprivrednika za konkurs “50:40:10”

Uprkos prvobitnom mišljenju da je teško popuniti zahtev, poljoprivrednici su ipak uspeli da brzo savladaju ovu “prepreku” i u najvećem broju su pravilno popunili zahteve, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U tome su im pomagale Savetodavne službe, koje takođe finansira Ministarstvo poljoprivrede, ali i konsultantske kuće čiji troškovi rada će takođe biti priznati za finansiranje projekata koje predlažu proizvođači.

Prema dosadašnjoj analizi podnetih zahteva, najviše zainteresovanih ima povrtara, a zatim voćara.

U narednim koracima biće procenjeno ko ispunjava uslove za dalje i takvi projekti poljoprivrednika biće ocenjeni na osnovu predloženih biznis planova.

Najviše će se finansirati projekti koji unapređuju rad gazdinstva, ekološki su prihvatljivi i donose najveću korist proizvođačima.

Prioritet, kako je i ranije rečeno, imaće žene i mladi, članovi zadruga i poljoprivrednici iz manje razvijenih opština, saopštilo je ministarstvo.

Naredni poziv očekuje se već u julu i on će važiti za stočare, dok će ratari moći da se prijave u septembru.

Predviđeno je da se za ove namene utroši 20 miliona evra, a na konkurs mogu da se prijave manji i proizvođači sa srednjom veličinom poseda koji nisu u mogućnosti za konkurišu za IPARD sredstva.

Konkurs koji je u javnosti zaživeo pod nazivom 50:40:10 je zapravo tako osmišljen da poljoprivrednik dobija unapred odobrena sredstva na osnovu projekta i to tako da pola sredstava dobija bespovratno, za 40 posto finansira se iz kredita banke u kojoj poljoprivrednik ima račun registrovanog gazdinstva i pod uslovima te banke, a samo 10 posto treba da ima ličnog učešća.

Prve isplate novca očekuju se u oktobru i to voćarima, vinogradarima, povrtarima i proizvođačima cveća koji su prvi i podnosili zahteve dok će ostali novac dobijati do kraja godine.

Ukoliko se nastavi trend ukidanja mera u vezi sa aktuelnom pandemijom, predstavnici Ministarstva će i na terenu biti više u direktnom kontaktu sa poljoprivrednicima, tako što će se organizovati predavanja i ukazivati na način kako da se ostvare podsticaji na konkursima.