in

Srbijagas podsetio na obaveze potrošača oko bezbednosti

Ovaj distributer prirodnog gasa poziva potrošače da redovno vode računa o kontroli i održavanju ispravnosti unutrašnje gasne instalacije od strane stručnog lica – servisera.

Srbijagas podsetio je na zakonsku obavezu da se povremeno sapunicom proveravaju spojeve na unutrašnjoj gasnoj instalaciji i da se u slučaju da primete neprijatan miris što može ukazivati na isticanje gasa pozove serviser.

Pozivaju i da se, ako je primećeno isticanje u kućnom merno regulacionom setu, pozove distributer – Srbijagas.

Potrošači gasa podsećaju se da servisr treba da izvrši zamenu creva na gasnim uređajima atestiranim gibljivim crevima ukoliko su postojeća creva neodgovarajuća ili im je prošao vek trajanja.

Naglašeno je i da se gasnim pećima koriste isključivo originalne atestirane cevi za odvod produkata sagorevanja, kao i da ukoliko su gasni uređaji priključeni na dimnjak obavezno bude angažovano stručno lice za pregled i čišćenje dimnjaka.

Potrošači se podsećaju i da se pregled dimnjaka vrši jednom godišnje, od strane dimničara, a da se gasni aparati servisiraju kod ovlašćenih servisera.

Srbijagas je naglasio i da se nikako ne priključuju fasadni kombi bojleri na dimnjake jer za to nisu predviđeni, kao i da se ne koriste gasni uređaji koji nemaju termozaštitu.

Iz ove kompanije upozoravaju da je strogo zabranjeno vršenje prepravke gasne instalacije bez prethodnog odobrenja i saglasnosti distributera gasa, kao i da je za zamenu gasnih trošila neophodno angažovati isključivo servisera uz prisustvo lica iz Srbijagasa.

Mihajlović: Zbog Srbijagasa smo na korak do spora sa Energetskom zajednicom

Srbija je na korak do spora sa Energetskom zajednicom zbog otpora reformama u Srbijagasu, upozorila je danas potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Ona je na pitanje novinara uoči sednice skupštinskog Odbora za privredu, koji je razmatrao tromesečni izveštaj o radu Ministarstva rudarstva i energetike, rekla da se Srbija još 2014. obavezala ugovorom koji je potpisala sa Energetskom zajednicom da će napraviti određene korake u reformisanju javnih preduzeća, i EPS-a i Srbijagasa.

Navela je da do decembra prošle godine nijedan od tih koraka suštinski nije ispunjen.

“Srbija nije ispunila svoje ugovorne obaveze što znači da smo mi sada sa Energetskom zajednicom negde na korak do spora. Kad kažem na korak do spora, to znači da sad možemo da sednemo sa advokatima i da radimo zato što nismo uradili nešto što je potpuno prirodno, normalno što može da donese razvoj i gasnom i elektroenergetskom sistemu”, kaže Mihajlović.

Napomenula je da je ono što je urađeno to je da je Vlada Srbije u decembru prošle godine donela odluke da krene u tom smeru, iako sa zakašnjenjem, a to je razdvajanje delatnosti u EPS od distributivne delatnosti.

To smo uradili, nezavisna preduzeća su stvorena, ima još tu dosta posla, ali verujem da će do maja to biti završeno. Ono što se još uvek nije desilo to je Srbijagas i to može zaista skupo da nas košta ne samo u smislu nekog spora sa Energetskom zajednicom i sa našim stavom hoćemo li mi u EU po direktivama ili nećemo, nego je zaista pitanje razvoja, naglasila je Mihajlović.

To je pitanje i da li hoćemo da imamo pregledno poslovanje, da znamo šta je plan investicija i toga da li hoćemo da trošimo stotine i stotine miliona evra na nešto sto možda neće doneti pravi rezultat.

Sve je to, kaže, deo reformi Srbijagasa i navodi da svaka promena dovodi do puno otpora.

Sve dok se budemo ponašali u smislu da znamo da imamo i tolerišemo direktore koji nisu to više u skladu sa zakonom, to znači da mi pristajemo na onu standardnu priču, kažemo da je neko žestoki momak a ne kriminalac ili kažemo da je neko kontroverzni biznismen, a u stvari je on prekršio zakon. Sve te stvari koje činimo nisu svakako dobre za ovu oblast, rekla je Mihajlović.

Na pitanje do kada je rok da Srbijagas pokaže prvi rezultat, Mihajlović navodi da bi razdvajanje delatnosti u Srbijagasu moralo da se završi već do maja, te da su svi rokovi već prošli.

Navela je da je Srbija napravila novi dogovor sa Energetskom zejednicom na ministarskom savetu u decembru, i da odluka vlade o razdvajanju delatnosti mora da se sprovede.

To bi moralo da se desi do maja juna, to jeste deo naših obaveza, potpisali smo, prihvatili smo, hoćemo da uradimo to, ali s druge strane to je važno da bi građani imali jednu realnu cenu prirodnog gasa, rekla je Mihajlović.

Ministarka je navela da se sada, na primer, upravo zbog toga što nema nikakve konkurencije, izdvaja mesečno više od 20 evra po prosečnom domaćinstvu, a gas u Srbiji ima najvišu cenu gasa za industrijske potrošače, a nema nijednog razloga za tim.

Razlog za to je što nema reforme u Srbijagasu, kaže Mihajlović.

Kada je reč o EPS-u, navodi ministarka, sada postoje dva nezavisna preduzeća, Distributivni sistem Srbije, nekadašnji ODS i EPS u čijem sklopu se nalaze rudnici, termoelektrabe i hidroelektrane.

Ono što EPS mora hitno da radi to su investicije. Ako ne budemo počeli da gradimo u Elektroprivredi Srbije, nećemo imati Elektroprivredu Srbije, rekla je Mihajlović.