in

VEĆ STE SE PRIJAVILI ZA 3.000 DINARA? Sada je poznat tačan datum POČETKA ISPLATE!

Vakcinacija, Foto: Profimedia

Juče je bio prvi dan za prijavu vakcinisanih građana za takozvanu državnu nagradu od 3.000 dinara. Do sinoć se za novac prijavilo skoro 700.000 ljudi, od ukupno oko 2,5 miliona vakcinisanih. Jutros je broj prijavljenih znatno veći, a država će novac početi da uplaćuje odmah nakon isteka roka za prijavu.

Poslednji dan za prijavu je 15. jun i odmah nakon toga kreće isplata 3.000 dinara svima koji su ispunili uslove. Prema našim informacijama, novac će biti uplaćivan po “tranšama”, što znači da neće svi dobiti novac u istom danu, odnosno isplate će ići u nekoliko dana. Praksa će pritom biti, kao i kod isplate 30 evra u maju, kada nije bilo pravilo da onaj ko se prvi prijavio prvi i dobije novac.

Uslov za ovu dodatnu podršku od 3.000 dinara je da ste već vakcinisani makar jednom dozom bilo koje vakcine, a ukoliko niste, da ste se za vakcinaciju prijavili 31. maja do ponoći i da se u tom slučaju vakcinišete u narednih sedam dana.

Inače, prijava će biti moguća na dva načina: elektronski, koji je startovao 1. juna, i telefonski koji će biti omogućen od petka, 4. juna, i to na broj telefona koji će biti objavljen pred početak rada kontakt centra.

Elektronska prijava moguća je preko sajta Uprave za trezor na adresi pmi.trezor.gov.rs.

Vakcina, Vakcinacija, TC Ušće, Ušće
foto: Aleksandra Čolić

Ulaskom na ovaj sajt potrebno je kliknuti na polje “Podnošenje prijave” i uneti svoje podatke – JMBG, broj lične karte i banku u kojoj imate otvoren račun.

Oni koji nemaju već otvoren račun u banci, treba da, u padajućem meniju, izaberu banku preko koje žele da im bude isplaćen novac i time se automatski prijavljuju za ovaj “bonus”. Na taj način će im biti otvoren jednokratni namenski račun, bez ikakvih troškova.

Na kraju procedure potrebno je označiti polje kojim se potvrđuje saglasnost za obradu ličnih podataka.

Ukoliko slučajno date pogrešne podatke, prijava bi po pravilu automatski trebalo da bude odbijena i na taj način stičete pravo da se ponovo prijavite.

Nakon što se prijave, građani mogu i da provere status svoje prijave izborom drugog polja.

Ukoliko imate bilo kakvih problema, možete ih prijaviti izborom treće opcije – Prijava problema.

Penzioneri bez prijave

Penzioneri, njih ukupno 1,7 miliona u Srbiji, neće morati da se prijavljuju za ovu pomoć, jer već postoji uhodan sistem sa Fondom PIO oko isplata najstarijima.

S druge strane, korisnici socijalne pomoći moraće, kao i svi ostali građani, da se prijave kako bi i dobili nagradu od 3.000 dinara.

Kalendar isplata i prijava:

1. jun – počinje prijava za 3.000 dinara za vakcinisane

15. jun – kraj prijave za 3.000 dinara za vakcinisane i početak isplate novca

Septembar – penzioneri dobijaju dodatnih 50 evra

Novembar – isplata drugih 30 evra za sve kategorije građana

U junu će biti isplaćena i dodatna pomoć od 60 evra za sve nezaposlene koji su prijavljeni na biro (NSZ), a kojih ima oko pola miliona. Za ovu pomoć prijava nije potrebna, a novac će na računima biti 15. juna.

Što se tiče penzionera, posle isplate od 30 evra u maju, oni će u septembru dobiti i dodatnih 50 evra. Sledeće isplata je u novembru i tada će svi ostali građani dobiti drugih 30 evra.

Bonus video:

ESPRESO ANKETA: Da li često posećujete muzeje?

00:55

ESPRESO ANKETA: Da li često posećujete muzeje?

(Espreso/Blic)