in

Vučić sa predstavnicima kompanije UGT Renewables LLC o proizvodnji solarne energije

Sporazum su potpisali potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i finansijski direktor u kompaniji UGT Renewables LLC Piter Gudal.

Potpisivanju je prisustvovao i ambasador SAD Entoni Gofri.

Predstavnici UGT Renewables predvođeni osnivačem i predsednikom Robertom Bermanom krajem marta su ministarki Mihajlović predstavili su neke od svojih značajnijih ulaganja u svetu i izneli predloge mogućih projekata postrojenja za proizvodnju solarne energije u Srbiji.

Ministarka Mihajlović je tada najavila skoro donošnje Zakona o obnovljivim izvorima energije kao pravnog okvira za ostvarivanje takvih projekata, koji je u međuvremenu donet.

Pregovori s Amerikancima za solarne panele na 2.000 hektara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se pregovara sa američkom kompanijom koja se bavi obnovljivim izvorima energije, da izgrade na 2.000 hektara solarne panele na desetak lokacija širom Srbije.

Tako bi se, rekao je, dobio dodatni gigavat struje i smanjila emisija ugljen-dioksida za 1,9 miliona tona godišnje.

Vučić je, nakon razgovora i potpisivanja memoranduma o razumevanja sa rekao da bi taj projekat bio početak nove ere i važan iskorak u budućnost za energetsku bezbednost Srbije.

“Predstoje ne laki razgovori oko uslova i veruje da ćemo brzo završiti i da ćemo napraviti najbolji mogući dogovor”, rekao je Vučić i dodao da bi nakon potpisivanja ugovora izgradnja trajala oko dve godine.

Kako je rekao, taj projekat je od presudnog značaja za ekonomski razvoj i uspeh u okviru zelene agende Srbije.

Predsednik je kazao da dodatni gigavat struje čini tri procenata ukupne električne energije Srbije i to još iz obnovljivih izvora energije3.

“Time bismo smanjili broj štetnih gasova – za 1,9 miliona tona CO2. Ukupna emsija CO2 u Srbiji je 51 miliona tona. Ovo je veliko ulaganje i investicija koja doprinosi ekonomskom rastu Srbije”, naglasio je Vučić.

Takse odložene, ali moramo da povećamo obnovljive izvore

Vučić je izjavio da bi Srbija svakako imala problema, kada bi EU od sledeće godine primenila “karbonske takse”, ali je to odloženo za 2026. godinu, te istakao da Srbija svakako mora da uradi sve što može da ima što više obnovljivih izvora energije i da očuva svoju energetsku bezbednost.

On je, na pitanje u vezi sa “karbonskim taksama”, za prekomerno emitovanje ugljen-dioksida u proizvodnji električne energije od uglja i da li bi Srbija imala novca za njih, rekao da je EU to odložila za 2026. godinu.

Srbija bi, kaže, imala problema zbog toga, jer bi za 12 odsto bili uvećani troškovi, Albaniji i Severnoj Makedoniji bi troškovi porasli za sedam odsto, dok bi Crna Gora imala najveće probleme, a za njima i BiH.

“Naše je da u međuvremenu menjamo stvari, jer će razlozi za odlaganje primene biti samo čvršći, jači i veći. Reč je o konkurenciji na svetskom nivou i o različitim vrstama trgovinskog uticaja, da ne kažem, ucena… Tu smo mi toliko mali i nevažni, da ne donosimo odluku”, rekao je Vučić.

Istakao je da je važno da mi uradimo sve što možemo kako bismo imali što više obnovljivih izvora energije.

“Za nas je tu situacija teška, jer ‘hidro’ ne možemo da radimo ništa. Ljudi bi hteli da troše struju koliko hoće, ali da bude najjeftinija na svetu, ali da nemamo hidropotencijale… A, onda više niko ne želi ni vetropotencijale, jer time ubijamo ptice. U narednih 50 godina će neko da kaže da ne treba da imamo ni solarne panele, jer smo se valjda isprečili između sunca i svakoga… Ne bi me iznenadilo”, primetio je Vučić.

U takvim uslovima, kaže, moraju se naći rešenja kroz solarne panele, te da se mora videti i šta će biti sa termo kapaciteta.

“Mi nismo spremni da se u tri dana odreknemo naših termokapaciteta, kako je neko zamislio, zato što hoćemo energetsku sigurnost, bezbednost i da imamo struju”, naglasio je predsednik i dodao da mnoge zemlje u okruženju ne znaju kako da dobiju struju, što mi sebi ne smemo da dozvolimo.

“Gledaćemo da povećavamo kapacitete, pogotovo u delu obnovljive energije, ali i generalno”, rekao je Vučić.

Dodao je da se može očekivati da ćemo u narednom periodu samo povećavati potrošnju i struje i gasa.

Prema njegovim rečima, za 10 godina trošićemo pet-šest milijardi kubnih metara gasa, što je, primećuje “sutra”, s obzirom da danas već trošimo gotovo tri milijarde kubnih metara gasa.

Dodao je da razgovori sa američkim partnerima oko konkretnog Sporazuma o saradnji, koji je danas potpisan kreću i ako bi se to ispostavilo kao dobar model, bilo bi dobro za našu zemlju.

“Amerikanci su ponudili, za nas važno, i način finansiranja i dugoročno finansiranje, ali razgovori tek kreću, mada malo koja banka kao američka daje tako dobre uslove. Nama ostaje da razgovaramo i uradimo sve što je u našoj moći da napravimo dobre rezultate”, rekao je Vučić.

Ponovio je da bi to bila velika i važna stvar za Srbiju, koja će doprineti daljem interesovanju energetskih, ali i kompanija sa inovativnim tehnologijama, da ulažu u Srbiju, jer ćemo prihvatati projekte, zahvaljujući dobrom stanju javnih finansija, kako bi zemlja dalje napredovala a građani imali neuporedivo čistiji vazduh.

Podsetio je da sa američkim partnerima imamo i druge projekte.

“Moramo da vidimo i informacije oko Rio Tinta, dok ih ne dobijemo, ništa. Ali, onda da budemo objektivni, da razgovaramo sa građanima o svemu tome. Znam da građani vole da čuju da ima svega, a da ništa ne moramo da uradimo, ali to ne može…”, dodao je Vučić.

Gudal: Radićemo sa lokalnim firmama

Finansijski direktor u kompaniji UGT Renewables LLC Piter Gudal istakao je danas da će na realizaciji njihovog projekta u Srbiji raditi lokalne firme.

„Ovo je početak jednog procesa. Prilično je komplikovano objasniti ga. Najpre što se tiče izbora mesta za ovaj projekat”, rekao je on i objasnio da su tako radili na severoistoku SAD.

“Jedan od naših prioriteta je , da se fokusiramo na braunfild zemlju, to jest zemlju koja nema trenutnu veliku ekonomsku vrednost, a može se koristiti za nove projekte“, objasnio je Gudal i dodao da će oko izbora mesta razvoja projekta sarađivati sa nadležnim ministarstvo.

Kako je rekao pri izboru mesta kompanija obraća posebnu pažnju na uticaj na sredinu i lokalnu zajednicu.

„Što se tiče novih radnih mesta radićemo sa dve lokalne građevinske firme. Neću danas odavati detalje. Ti građevinski radovi biće u rukama lokalnih firmi, a postojaće odmah uticaj na privredu i po pitanu otvaranja radnih mesta“, rekao je on odgovarajući na pitanje koliko radnih mesta će generisati projekat.

Gudal je kazao da se raduje razvoju projekta sa svojim partnerima i naglasio da je kompanija uvek usmerena i na prenos znanja lokalnim korisnicima i firmama koje planove treba da sprovode.

„Sve to vodi ekonomskoj koristi lokalne zajednice i po pitanju jačanja veština i zaposlenosti“, istakao je on na zajedničkoj konferenciji za štampu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem posle potpisivanja sporazuma sa Ministarstvom rudarstva i energetike.