in

Bilčik: Brzina članstva zavisi od Srbije; Kramon i Varhelji: Napuštanje dijaloga nije opcija

“Nastavak dijaloga je od ključnog značaja za građane Kosova, ali i za građane Srbije i za njihovu evropsku perspektivu”, izjavio je Varhelji na plenarnoj sednici EP uoči glasanja o izveštaju o Srbiji.

Kazao je i da EU očekuje da će se naredni sastanak na visokom nivou, u okviru dijaloga između Beograda i Prištine, održati u razumnom roku.

Važno nastaviti dijalog radi pomirenja

Bilčik je pozdravio napredak ostvaren u dijalogu između Beograda i Prištine, i pozvao na nastavak dijaloga kako bi se došlo do pomirenja.

“Važno je da se dijalog nastavi i da donese rezultate, jer nam treba sveobuhvatan pravno obavezujući sporazum koji će nam pomoći da se pomirimo sa prošlosću, što je važno za evropsku perspektivu Srbije, ali i evropsku perspektivu regiona”, izjavio je Bilčik na plenarnoj sednici EP uoči glasanja o izveštaju o Srbiji, čiji je autor.

Pozdravio je i činjenicu što članstvo u EU ostaje strateški cilj Srbije i što se nalazi među prioritetima vlade, ali je, kako napominje, neophodno “ubaciti dinamiku u pregovarački proces”.

Prema njegovim rečima, EU želi da podrži reforme koje se moraju sprovesti na terenu, kao što su pitanja vladavine prava i međustranačkog dijaloga.

Naveo je i da Srbija mora da preduzme akcije po pitanju spoljne politike i da se u toj oblasti usaglasi sa EU.

“Srbija ima najnižu stopu usklađenosti u spoljnoj politici sa EU. Ovo se mora promeniti”, upozorio je Bilčik.

Napade protiv novinara i nevladinih organizacija je okarakterisao kao neprihvatljive.

Evropski parlament održao je danas zajedničku raspravu o izveštajima o napretku Srbije, Albanije, Severne Makedonije i Kosova za period 2019-2020.

Bilčik: Brzina članstva zavisi od Srbije

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je danas da Srbija može očekivati da će poslanici EP usvojiti pravednu i uravnoteženu rezoluciju.

On je za TV K1 rekao da će u debati u EP učestvovati svi relevantni poslanici, kao i komesar za proširenje Oliver Varhelji i portugalsko predsedništvo Saveta EU.

Na dnevnom redu će biti četiri izveštaja – o proširenju, o Srbiji, o Albaniji i o Severnoj Makedoniji.

”Važno je da imamo debatu pre glasanja, glasaćemo o amandmanima i o konačnom izveštaju krajem dana, tako da ćemo do večeras imati konačne rezultate””, rekao je Bilčik.

On je naveo da se može očekivati pravedna, uravnotežena rezolucija i dodao se mnogo radilo na tom tekstu o kojem se razgovaralo u raznim političkim grupama u EP, prošao je kroz glasanje u Komitetu za spoljne poslove i biće izglasan u plenarnoj sednici.

”U izveštaju se ističe napredak koji je Srbija realizovala, a kritikuje tamo gde su kritike zaslužene, trudio sam se da ohrabrim fundamentalne proevropske promene do kojih mora da dođe u Srbiji””, kazao je Bilčik.

Na pitanje zašto u izveštaju uz naziv Kosovo ne stoji zvezdica, što je obaveza EP, Bilčik je rekao da je to standardni jezik koji je korisćen i u prethodnim izveštajima navodeći da je isto bilo i u izveštaji koji je usvojen 2018. godine, kada je izvestilac bio Dejvid Mekalister.

Bilčik je kazao da je praksa nekoliko godina unazad i da u ovom trenutku ne bi obraćao pažnju na simbole, već na sadržaj izveštaja koji je, kaže, vrlo jasan i naglasio da je napravljen napredak u dijalogu Beograda i Prištine.

”Dobro je da smo započeli taj dijalog, i nadam se da će Srbija nastaviti u konstruktivnom pristupu dijalogu. Hajde da se ne bavimo sitnicama, već da pogledamo ukupni tekst, a koji je ohrabrujući kad je reč o pomirenju i dijalogu””, rekao je Bilčik.

Dodao je da EP predstavlja poslanike svih članica EU među kojima ima onih koje su priznale Kosovo, kao i onih koje nisu, a da je tekst u izveštaju kompromisan što je, ponovio je, politička praksa u parlamentu godinama unazad.

Kramon: Napuštanje dijaloga nije opcija

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon poručila je danas da je “uzajamno priznanje Srbije i Kosova preduslov za njihovo pridruživanje Evropskoj uniji”.

“Pridruživanje EU, bez sveobuhvatnog sporazuma, neće biti izvodljivo, ni za Srbiju ni za Kosovo”, izjavila je Fon Kramon na plenarnoj sednici EP uoči glasanja o izveštaju o Srbiji.

Apelovala je na sve aktere u dijalogu Beograda i Prištine da ostanu posvećeni tom procesu i da ga ne napuštaju.

“Pozivam Kosovo da ostane posvećeno i da nastavi da sarađuje sa Beogradom i Evropskom unijom i da uprkos svim poteškoćama ne napušta dijalog”, poručila je on.

Svi politički akteri moraju se, prema njenim rečima, zapitati šta gube napuštanjem dijaloga, jer tvrdi da niko neće biti na dobitku iz aktuelne situacije.

Poručila je da napuštanje dijaloga nije opcija i da “predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ako je zaista posvećen evropskom putu, mora pokazati posvećenost postizanju sveobuhvatnog sporazuma”.

“Predsednik Vučić može i treba da iskoristi parlamentarnu većinu kao snažnu podršku za nastavak dijaloga”, zaključila je Fon Kramon.

”Ono što se može promeniti je napredak u dijalogu i nadam se da će do toga doći, priznajem da je Beograd odigao vrlo konstruktivnu ulogu u dijalogu””, rekao je Bilčik.

Upitan šta očekuje od Prištine jer je novi kosovski premijer Aljbin Kurti rekao da ZSO ne može da postoji i da li će Brisel insistirati na primeni svih potpisanih sporazuma, uključujući i ZSO, Bilčik je naveo da u svom izveštaju ističe da mora doći do napretka u dijalogu u kojem posreduje EU i da taj dijalog mora da dovede do pravnoobavezujućeg i sveobuhvatnog sporazuma između Beograda i Prištine.

”Od obe strane očekujem da aktivno i konstruktivno rade u pravcu postizanja tog sporazuma, a to podrazumeva puno obavezivanje i opredeljenje za sve sporazume koji su do tada potpisani u dijalogu između Beograda i Prištine””, rekao je Bilčik.

Izrazio je nadu da će Kurti biti pođednako posvećen i opredeljen dijalogu kao njegov prethodnik Hoti, kao i da će dijalog biti prioritet kako za Beograd tako i za Prištinu.

Na pitanje zašto je Rezolucija za Srbiju važna, ako nije obavezujuća, Bilčik je odgovorio da je ona jedan od politički najvažnijih dokumenata za Srbiju i ukazuje da je EP telo koje mora da odobri svaki budući sporazum između Beograda i EU o uslovima članstva u EU.

“Mi kao poslanici EP odlučivaćemo o članstvu Srbije u EU”, podvukao je Bilčik i izrazio nadu da će Srbija uslišiti sve važne poruke iz izveštaja.

Dodaje da u izveštaju o Srbiji ima kritika i navodi da one nisu nove, odnose se, kaže, kao i do sada na vladavinu prava, reformu pravosuđa, borbu protiv korupcije, međustranački dijalog, veću političku konkurenciju…

Bilčik ističe da Srbija usklađuje svoje zakone sa evropskim ne da bi zadovoljila članice EU, već zbog svoje budućnosti.

Brzina članstva Srbije u EU zavisi od Srbije

Bilčik je izjavio da će brzina članstava Srbije u EU zavisiti od Srbije, odnosno od njene brzine sprovođenja reformi.

“Brzina članstava Srbije u EU je pre svega u rukama Srbije. Što brže Srbija bude realizovala reforme, to ćemo brže doći do nekog datuma članstva”, rekao je Bilčik.

Ističe da će EU podržati sve napore koji su potrebni u Srbiji da se to ostvari.

Bilčik navodi da je članstvo u EU veoma zahtevan proces jer zahteva suštinske promene u funkcionisanju zemlje i fundimentalne reforme.

Na pitanje koliko bi država danas ušlo u EU ukoliko bi važili kriterijumi koji sada važe za Srbiju, Bilčik je odgovorio da bi sve zemlje prošle te kriterujume i ušle u EU.

Ukazuje da su danas uslovi za ulazak u EU teži i stroži nego što su bili pre 20 i 30 godina.

“To je potpuno prirodno, jer je EU postala integrisanija. Mi želimo da Srbija bude spremna kao punopravna članica koja može da učestvuje u EU od prvog dana, a to znači da sprovede sve reforme”, rekao je Bilčik.

Ističe da su Srbija i građani Srbije odlučili da uđu u EU i ocenio da je time donet dobar izbor, jer je, ukazuje, i u Srednjoj Evropi podignut kvalitet života građana od kada su deo Unije.

“Nadamo se da će i Srbija ići istim putem. Nemojte na uslove za ulazak da gledate kao teret, već kao na priliku da se poboljša situacija u Srbiji”, zaključio je Bilčik.

Međustranački dijalog važan da se bojkot ne ponovi

Bilčik je izjavio da je međustranački dijalog važan kako se bojkot izbora ne bi ponovio.

Bilčik je kazao da je više puta ponovio predstavnicima srpske opozicije, koji su bojkotovali junske izbore prošle godine da, ukoliko žele da promene politiku, u njoj moraju da učestvuju.

“Nadam se da će rezultat ovog međustranačkog dijalog biti veće učešće na narednim izborima od strane proevropskih stranaka”, rekao je Bilčik.

Na pitanje zašto smatra da će ga sada predstavnici opozicije poslušati, Bilčik odgovara da je sada jasno i onima koji su bojkotovali izbore da je jedini način da se čuje njihov glas u politici i da menjaju politiku da učestvuju u demokratskim institucijama.

Bilčik je naveo da je drugi cilj međustranačkog dijaloga poboljšanje uslova za političku konkurenciju, političku utakmicu u oblasti predizborne kampanje, finansiranja političkih sranaka, u domenu medijskih sloboda i pristupa medijima, kao i učešća građana u javnim institucijama.

Podseća da je druga faza dijaloga pokrenuta početkom marta sa predsednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem i dodao da se sada održavaju onlajn sastanci koji su priprema za početak međustranačkog dijaloga.

Očekuje da će taj fizički dijalog biti održan na leto ili početkom jeseni, do kada se nada da će epidemiološka situacija biti bolja, kako bi i predstavnici Evropskog parlamenta mogli da prisustvuju.

Na pitanje da li evropske posrednike u dijalogu interesuju samo proevropske stranke, Bilčik je odgovorio da ih zanimaju sve stranke koje žele da imaju dijalog.

Bilčik je upitan i da prokomentariše Dačićevu izjavu da se evroparlamentarci “mešaju” i u sudske procese u Srbiji koji se ne tiču Evropskog parlamenta, a reč je o Jovanjici, Bilčik je rekao da reč “mešanje” ne bi trebalo da se nađe u vokabularu partnera koji veruju u dijalog i zajedničku budućnost.