in

Da svaki grad ima bar jednu nemačku kompaniju (AUDIO)

U okviru kampanje AHK Road Show, u Novom Sadu predstavljeni su rad Komore, vrste podrške, dobavljačka inicijativa, potencijali za saradnju i ulazak na nemačko tržište, vodeći sajmovi u toj zemlji i drugi projekti.

Za RNS, pripremila Branka Dragović Savić.

Region Vojvodine važan je za nemačku i dobro je da je privredna saradnja opstala i u vreme korone poručuju iz Nemačko-srpske privredne komore. Ana Kristin Piplica iz Nemačke ambasade posebno ističe ulogu grada Novog Sada i Novosadskog Univerziteta u unapređenju saradnje.

“Spoljnotrgovinska razmena je iznosila 5,3 milijarde evra” rekla je Piplica.

Član gradskog veća za privredu Milorad Radojević kaže da svi nivoi vlasti rade na povoljnom ambijentu za investicije i da u Novom Sadu radi nekoiliko nemačkih firmi.

“Pravi podsrtek za razvoj grada je dolazak privrednog giganta Continental koji je 2018 godine otvorio razvojno-istraživački centar, zapošljavajući preko 600 visoko obrazovanih ljudi a nedavno smo prisustvovali otvaranju pogona u kojem će se proizvoditi display-i za savremene automobile” rekao je Radojević.

Nikola Žeželj direktor Razvojne agencije Vojvodine poručio je da je zajednički cilj da svaka lokalna samouprava ima bar jednog nemačkog investitira jer se pokazalo da su oni dobro prihvaćeni od građana.

Nemački privrednici su rekli da zbog kovid krize, zemlje zapadnog Balkana sve više dolaze u fokus jer žele da skrate lance dobavljača. Novi Sad vide kao potencijal za jačanje saradnje u automobilskoj, IT i poljoprivrednoj indsutriji.