in

Evropa: Britanija pregovara o modifikovanim dozama AstraZeneke; Efikasnost treće ruske vakcine veća od 80 odsto

Dodaje se da će Britanija platiti testiranje vakcine.

Rusija registrovala lek u spreju protiv kovida-19

Rusko ministarstvo zdravlja je registrovalo lek “Leitragin” za lečenje i prevenciju upale pluća koja nastaje usled korona virusa, saopštila je danas Ruska agencija za medicinu i biologiju putem svog sajta.

“Lek u spreju Leitragin, koji je razvila Agencija za medicinu i biologiju je registrovana u ministarstvu zdravlja Rusije. Namenjena je sprečavanju i lečenju upale pluća. Cilj je da ne dođe do upale pluća, koja je jedna od komplikacija korona virusa”, navodi se na sajtu, preneo je TAS S.

Dodaje se da je proizvodnja leka u toku.

Leitragin je prvi lek koji ima za cilj da spreči i da se bori protiv citokinske oluje koju izaziva kovid-19.

Prilikom kliničkog testiranja među 320 pacijenata sa srednjim simptomima kovida-19 nije bilo smrtnih slučajeva, niti je bilo ozbiljnijih slučajeva.

Pacijenti koji su uzimali Leitragin su se prosečno oporavljali za osam dana, dok su pacijenti koji su se lečili klasičnim metodama ozdravili posle 14 dana.

Ujedinjeno Kraljevstvo je dosad obezbedilo 100 miliona doza vakcina AstraZeneke, a ministarstvo zdravlja navodi da su dodatne doze namenjene da ciljaju “beta” soj, preneo je danas Rojters.

Južna Afrika je stavila na čekanje dozu AstraZeneke u februara, nakon što su podaci pokazali da daje minimalnu zaštitu protiv blagog i srednjeg oblika infekcije kovida-19.

Oksford smatra soj prioritetnim u borbi protiv korone, dok je AstraZeneka najavila razvoj novih vakcina protiv raznih sojeva do jeseni.

Ministar zdravlja Met Henkok će ugostiti kolege iz grupe G7 u Oksfordu sledeće nedelje i naglasiće ulogu britanije u projektu Oksford-AstraZeneka.

Efikasnost treće ruske vakcine protiv kovida-19 veća od 80%

Efikasnost treće ruske vakcine protiv kovida-19, KoviVak (CoviVac), veća je od 80 odsto, prema preliminarnim podacima, izvestila je ruska novinska agencija Interfaks.

Ruski “Centar Čumakov”, ogranak ruske Akademije nauka, mogao bi da proizvede šest puta više vakcina od prvobitno planiranih 10 miliona doza godišnje, dodaje Interfaks.

Nemci i posle pandemije žele da nose maske

Veliki broj Nemaca želi i nakon pandemije korona virusa da nosi masku kao zaštitu od bolesti.

Prema reprezentativnom istraživanju instituta “Civey”, 44,7 odsto se izjasnilo za zadržavanje maski.

Na drugoj strani 41,9 odsto želi da obavezu nošenja maske trajno ukine.

Usled epidemioloških mera, u šta spadaju i maske, u Nemačkoj je došlo do smanjenja broja infekcijskih bolesti.

Tako je grip u potpunosti “nestao” u protekloj sezoni gripa.