in

Evropa: Orban očekuje da Mađarska do početka aprila vakciniše dva miliona

Realna je šansa da Mađarska ima i više od dva miliona ljudi vakcinisanih do početka aprila i da svi stariji od 60 godina koji su se prijavili za vakcinu, budu i vakcinisani, rekao je Orban, preneo je MTI.

Mađarskoj su potrebne sve vrste vakcina, kao instrument koji može da spasi živote i radna mesta u trenutnoj situaciji koju je izazvala pandemija, istakao je on.

Pad slučajeva korona virusa u Mađarskoj je zaustavljen, rekao je mađarski premijer, pozivajući se na stručne projekcije mogućeg ponovnog povećanja slučajeva zbog lakšeg širenja mutantnih varijanti virusa.

Ministar zdravlja Austrije očekuje novi rast obolelih

Ministar zdravlja Austrije Rudolf Anšober očekuju da će ove nedelje ponovo doći do rasta broja novozaraženih od korona virusa i kaže da treba testiranjem delovati protiv toga.

Anšober je, u saopštenju, ukazao da će efekti “zaključavanja ” polako da se smanjuju, a dejstvo porasta novih sojeva postaje vidljivo.

Prema njegovim rečima, novi soj virusa doprineće povećanju rizika od zaraze, tako da će broj obolelih narednih nedelja postepeno rasti.

Na to ukazuje i rastući reproduktivni faktor virusa koji je sada na 1,02, a protiv tog rasta delovaće se mrežom testiranja.

Anšober je naveo i da broj vakcinisanih raste polako, te da je već 150.000 građana revakcinisano, a više od 400.000 su vakcinisani.

Inače, prošle nedelje je broj hospitalizovanih kovid pacijenata opao za 16 odsto, a broj teže obolelih na intenzivnoj nezi za 11 procenata.

Austrija je tek pre nedelju dana popustila mere zaključavanja otvorivši škole, radnje, uslužne delatnosti, ali uz redovno testiranje.

U Austriji je u poslednja 24 sata registrovano 1.225 nova slučaja zaraze korona virusom.

Trenutno u Austriji ima 14.034 aktivno obolelih, od kojih je 1.338 hospitalizovano. Na intenzivnoj nezi nalazi se 258 kovid pacijenata.

Broj umrlih porastao je za 10, tako da ukupno iznosi 8.221.

Do sada je vakcinisano 416.791 lice

Francuska: Obolelo 16.546, preminulo 167 ljudi

 Francusko Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je u nedelju zabeleženo 16.546 novih slučajeva kovida, što je pad za oko pet hiljada u odnosu na subotu.

Od korona virusa je preminulo 167 ljudi, pa je ukupan broj preminulih od početka pandemije 81.814, javio je Rojters.

U Francuskoj je do sada zabeleženo skoro 3,5 miliona slučajeva korona virusa.

Britanija: Karantin 14 dana za putnike iz crvenih zona

 Putnici koji od danas stižu u Veliku Britaniju iz bilo koje od 33 zemlje sa “crvene liste” moraće da provedu 14 dana u hotelskom karantinu na osnovu nove mere vlade za zaustavljanje širenja novih sojeva korona virusa, prenosi Rojters.

“Kako se ovaj smrtonosni virus razvija, tako se mora razvijati i naša odbrana. Pravila koja stupaju na snagu ojačaće sistem karantina i obezbediće još jedan nivo zaštite na granicama od novih sojeva”, obrazložio je britanski ministar zdravlja Met Henkok novu odluku, navodi agencija.

Vlada je za početak predvidela 4.963 hotelske sobe koje su rezervisane kao deo “karantinskog paketa“, i ti hoteli će imati vidljivo prisustvo snaga bezbednosti, a još 58.000 soba je u pripravnosti.

Zemlje na crvenoj listi uključuju Južnu Afriku i Brazil ,obe sa registrovanim sojevima virusa koji bi mogle da smanje efikasnost postojećih vakcina, a putnici iz zemalja koje nisu na crvenoj listi biće podvrgnuti karantinu kod kuće na 10 dana i i biće testirani dva puta na kovid-19.

Rojters prenosi da oštrija ograničenja karantina u Britaniji prate i velike novčane kazne i potencijalne zatvorske kazne do 10 godina.

Bugarska: 163 nova slučaja zaraze, umrlo još 16 ljudi

U Bugarskoj su u poslednja 24 sata potvrđena 163 nova slučaja korona virusa, a ukupan broj registrovanih slučajeva zaraze od početka pandemije dostigao je 229.679, objavljeno je na zvaničnom sajtu coronavirus.bg.

Stopa pozitivnosti je 8,8 procenata, navodi agencija BTA.

Trenutno je aktivno 23.135 slučajeva kovoid-19, na bolničkom lečenju je 3.425 pacijenata, a njih 327 je na intenzivnoj nezi.

Prijavljeno je 16 smrtnih slučajeva, a ukupan broj preminulih je 9.624.Mađarska: 1.337 novozaraženih, umrlo još 46 osoba

Preminulo je još 46 kovid pacijenata, a ukupan broj umrlih je 13.752, prenosi agencija MTI.

Korona virus pobedilo je 298.008 ljudi.

Trenutno je aktivno 77.039 slučajeva infekcije, na bolničkom lečenju su 3.883 kovid pacijenta, od kojih je njih 314 na respiratorima.

U Rusiji je Korona virus pobedilo je 196.920 ljudi.

U Rusiji 14.207 novozaražđenih, umrle još 394 osoba registrovano 14.207 novih slučajeva korona virusa, a ukupan broj inficiranih dostigao je 4.086.090, saopštio je danas krizni centar zadužen za borbu protiv korona virusa.

Preminula su još 394 kovid pacijenta, a od početka pandemije umrlo je 80.520 ljudi, navodi agencija TAS S.

Korona virus pobedilo je još 13. 935 osoba, a ukupan broj oporavljenih je 3. 607. 036.

Rusija je po broju potrvđenih slučajeva korona virusa na četvrtom mestu u svetu, posle SAD, Indije i Brazila.

U Italiji Političari protiv stručnjaka

 U Italiji 221 osoba je preminula od zaraze kovidom19, a malo više od 11 hiljada novozaraženih je otkriveno testiranjem u jednom danu, piše agencija Ansa.

Od početka pandemije ukupno 93 057 je žrtava korona virusa.

Poslednjih nedelja u Italiji se širi engleski soj viriusa, koji je već otkriven kod 18 do 20 odsto testiranih.

Direktor Visokog instituta za zdravstvo Silvijo Brusafero je na konferenciji za novinare upozorio da bi engleski soj mogao u narednih nekoliko sedmica postati dominantan, s obzirom da se veoma brzo širi.

Na osnovu tog podatka ministar za zdravstvo Roberto Speranca doneo je odluku da se ne otvore skijaški centri, koji su prema ranije važećoj odluci vlade trebali danas da prime prve goste.

Ministar Speranza je ukazao da su slične odluke već na snazi u Francuskoj, Nemačkoj i Engleskoj, upravo zbog brzog širenja engleskog soja virusa.

Savetnik ministra za zdravstvo Valter Riccardi otišao je i korak dalje, i izjavio da je neophodno uvesti kanartin od nekoliko sedmica, na celoj teritoriji države da bi se predupredilo širenje engleskog soja virusa.