in

Evropa: Stroge mere u Beču za Uskrs

Rojters prenosi da su Beč, Donja Austrija i Burgenland na granici sa Mađarskom, usaglasili juče ove najstrože epidemiološke mere sa Ministarstvom zdravlja, a da je saopšteno da u ostatku države neće biti novih zatvaranja.

Anšober je najavio da će zaključavanje trajati od 1. do 6. aprila i da će neprioritetne prodavnice biti zatvorene tokom tog perioda, a maske koje su već obavezne u javnom prevozu i u zatvorenim prostorima biće neophodne i na otvorenom gde je veća cirkulacija ljudi, navodi agencija.

Makron: EU nije verovala u brzi razvoj vakcina protiv kovida

Francuski predsednik Emanuel Makron smatra da evropski lideri nisu uspeli da prepoznaju da će vakcine protiv KOVID-19 biti razvijene u tako kratkom roku i u tome vidi razlog zašto EU sada zaostaje u imunizaciji za nekim drugim zemljama.

“Svi stručnjaci su govorili da nikada u istoriji čovečanstva vakcina nije razvijena za manje od godinu dana”, rekao je Makron danas za grčki televizijski kanal ERT, prenosi Rojters.

On je naglasio da je pristup Unije bio oprezan i da su smatrali da za vakcinu treba mnogo više vremena, za razliku od SAD koje su već u leto 2020. imale mnogo otvoreniji i aktivniji pristup razvoju vakcina.

Lideri Evropske unije se sada trude da ubrzaju vakcinaciju, ali zaostaju za zemljama poput Britanije i SAD jer su suočeni sa problemom kašnjenja u snabdevanju, pa je juče doneta odluka da se u Uniji dodatno pooštri kontrola izvoza vakcina protiv koronavirusa i da se primeni sistem reciprociteta, prenosi Rojters.

Finska: Vlada predložila prvi lokdaun

Finska vlada predložila je zatvaranje u pet gradova, među kojima je i prestonica Helsinki, kako bi sprečila širenje korona virusa.

Prema tom predlogu, građanima bi bilo dozvoljeno da napuštaju domove samo iz ograničenog broja razloga, kao što je nabavka hrane, a kršenje mera bi se kažnjavalo.

O lokdaunu, koji bi bio prvi u Finskoj od početka pandemije, glasaće se u parlamentu, a treba da ga oceni i Odbor za ustavno pravo, prenosi Rojters.

Ranije ovog meseca, vlada je zatvorila restorane i srednje škole širom zemlje.

Finska, koja ima 5,5 milona stanovnika, do sada je zabeležila 73.516 slučajeva korona virusa, a preminulo je 811 osoba.