in

Evropa: U EU potpuno vakcinisano 60 procenata odraslih

Vlada planira da distribuira blizu 2,5 miliona doza nedeljno, a u toj akciji oko 2.000 apoteka će pomoći sa ispunjavanjem cilja, preneo je britanski “Telegraf”.

Usled bojazni da bi efikasnost vakcina mogla da počne da opada, ministri planiraju da ispune cilj uz pomoć apoteka, koji će biti glavne u distribuciji doza, dok se zdravstveni radnici budu fokusirali na pacijente koji čekaju na ostale vrste lečenja.

Svim stanovnicima starijima od 50 godina, kao i imunokompromitovanim osobama, biće ponuđena treća doza.

Kampanja bi trebalo da počne 6. septembra, pa bi sve moglo da se završi do početka decembra, ukoliko sve ide po planu, dodaje “Telegraf”.

Vlada se nada da će se kampanja davanja buster doze okončati bar dve nedelje pre Božića po Gregorijanskom kalendaru.

Austrija: Krizni štab saopštio pogrešan broj – ipak “samo” 364 novozaraženih

Krizni štab u Austriji jutros je saopštio pogrešan broj novozaraženih korona virusom, objavom da je u protekla 24 bilo više od 800 novozaraženih, ali se ispostavilo da su greškom sabrane brojke od subote i nedelje.

Prema ispravci, u poslednja 24 sata u Austriji su registrovana 364 nova slučaja zaraze korona virusom, što ukazuje da nema dramatičnog rasta, već da je broj sličan prošlonedeljnom kada je bilo još 312 novozaraženih.

Najveći broj novozaraženih ima Beč sa 110 slučaja, a zatim sledi Donja Austrija sa 51 i Gornja Austrija sa 48, te Tirols sa 46.

U EU potpuno vakcinisano 60 procenata odraslih

U Evropskoj uniji do sada je potpuno vakcinisano 60 odsto odrasle populacije, saopštila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ona je naglasila da puna vakcinacija štiti od kovida 19 i varijanti ovog virusa i još jednom pozvala sve građane EU da se vakcinišu.

”Moramo ostati oprezni. Kako zbog sopstvenog zdravlja, tako i da bi zaštiti druge”, poručila je Fon der Lajen na Tviteru.

U Evropskoj komisiji napominju da je cilj da u EU 70 procenata odrasle populacije primi sve preporučene doze vakcine protiv kovida 19.

Do sada je preko 70 procenata odraslih u EU primilo barem jednu dozu vakcine.

Napominje se da je zemljama članicama isporučeno dovoljno vakcina da bi se ovaj cilj ispunio, a da je na nacionalnim vlastima da, uz političku pomoć Brisela, ubrzaju vakcinaciju na svojoj teritoriji.

U Komisiji ukazuju i na preporuku Evropske agencije za lekove ( EMA) da je primanje svih preporučenih doza vakcine najbolji način za brobu protiv virusa kovid 19 i njegovih varijanti.

Ukupan broj slučajeva kovida 19 u Evropi od početka pandemije dostigao je 60 miliona, dok je 1,2 miliona osoba preminulo, objavila je danas SZO, uz upozorenje da “ kraj pandemije još nije na pomolu”.